Łosoś pieczony w ziołach – szybki obiad w kilkanaśnie minut

Łosoś pieczony to prostota i szybkość w przygotowaniu. Wystarczy przyprawić, wstawić do piekarnika, wyłączyć po upieczeniu i gotowe. Lubię takie przepisy, ponieważ są taką “leniwą” opcją. W przeciwieństwie do skomplikowanych dań nie trzeba się przy nich napracować, a dodatkowo szybko się robią.   Często w sytuacji gdy przygotowuję takiego łososia na szybko wstawiam od razu…

Czytaj więcej

Cukinia pieczona z hummusem (danie wegańskie, bezglutenowe)

Cukinia pieczona z hummusem to jest danie pt. „czyścimy lodówkę”. A dodatkowo z etykietą „zróbmy to szybko”. 🙂 Uwielbiam takie proste dania, które właściwie robią się same. Czemu same? Hummus miałam gotowy, ugotowaną komosę też. Wystarczyło po dokończeniu pieczenia ciastek włożyć jeszcze do piekarnika cukinię. Odczekać kilkanaście minut i gotowy obiad w wersji wegańskiej podano…

Czytaj więcej

Wegańskie mięso mielone z tofu

Wegańskie mięso mielone z tego przepisu to efekt poszukiwań wegańskiego zastępcy mięsa. W sklepach jest masę takich opcji, ale skład mnie zawsze przerażał (przynajmniej w Anglii). Uważam, że osoby będące na diecie wegańskiej w większości spożywają zdecydowanie za dużo produktów wysoko przetworzonych, które mają przypominać nabiał, mięso, parówki i inne podobne. Dieta wegańska może być…

Czytaj więcej

Klopsy z cukinią i suszonymi pomidorami – bezglutenowe, szybki i proste

Klopsy z cukinią i suszonymi pomidorami polecają się dla tych, którym zależy na czymś szybkim do zjedzenia i dodatkowo o niskiej wartości kalorycznych. Myślę, więc że każdy na diecie odchudzającej będzie zadowolony, bo tych klopsów się nie smaży, a piecze.  🙂 Lubię pieczenie nie tylko dlatego, że jest zdrowsze niż smażenie, ale też dlatego, że…

Czytaj więcej

Wegański twarożek z nerkowców o serowym smaku – prosty i przepyszny

Wegański twarożek z nerkowców to w kuchni wegańskiej wszystkim znany zamiennik tradycyjnego twarożku. Jeśli jednak nie jesteś na diecie wegańskiej, ale eliminujesz nabiał taki twarożek może być dla Ciebie dobrym zamiennikiem. Oczywiście twarożek taki to nie jest do końca to samo co ten tradycyjny. Nie ma się co oszukiwać, że smakuje tak samo, ale moim…

Czytaj więcej

Pieczony tuńczyk z oliwkami i pomidorami – super szybki przepis

Inspiracją do przygotowania tego szybkiego dania jakim jest pieczony tuńczyk był przepis z tego wpisu.  Autorka użyła łososia, a ja dysponowałam akurat tuńczykiem więc zmieniłam rybę. Dodatkowo dodałam nieco chilli, oregano i zamiast zwykłej oliwy z oliwek użyłam taką z chilli. Ryba dzięki temu oprócz włoskiego smaku nabiera nieco ostrości 🙂     PIECZONY TUŃCZYK Z…

Czytaj więcej

Hummus z suszonymi pomidorami i czarnuszką – idealny w diecie propłodnościowej, bogaty w żelazo

Hummus z suszonymi pomidorami jest idealną propozycją dodatku na kanapkę nie tylko dla wegetarian i wegan. Cieszy mnie, że coraz częściej osoby na dietach tradycyjnych sięgają po warzywa strączkowe. Tym razem przygotowałam humus w wersji z suszonymi pomidorami i czarnuszką. Chciałam uzyskać dodatek do pieczywa o wysokiej zawartości żelaza. Pomidory suszone są bowiem w nie…

Czytaj więcej

Wegańskie curry z tofu, orzeszkami słonymi i mleczkiem kokosowym – proste i przepyszne

Wegańskie curry z tofu z mleczkiem kokosowym to proste danie, które przekonałoby niejednego mięsożercę do tego, że kuchnia wegańska nie tylko może być ciekawa, ale jest też bardzo smaczna i zdrowa. W oryginalne to wegańskie curry z tofu przygotowywałam z pastą massaman (link do niej poniżej w składnikach). Zdając sobie sprawę, że nie każdy może…

Czytaj więcej

Pieczone kotlety mielone z marchewką i pieczarkami (bezglutenowe i bezmleczne)

Pieczone kotlety mielone to najprostszy sposób na to jak wersję tradycyjną „uzdrowić” i zmniejszyć wartość kaloryczną. W wersji, którą znajdziesz w tym przepisie nie użyłam również bułki ani mleka więc sprawdzą się dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. U osób eliminujących jaja można je zastąpić „glutkiem” z siemienia lnianego. 🙂 Wzbogaciłam smak kotletów warzywami,…

Czytaj więcej