Granola żurawinowa z masłem orzechowym – bezmleczna i bezglutenowa

Granola żurawinowa z masłem orzechowym to jedna z moich ulubionych propozycji szybkiego śniadania. Sama w sobie jest pyszna i zdrowa, a dodatek masła orzechowego sprawia, że staje się bardziej syta. No i oczywiście smaczniejsza. Masło dodatkowo „skleja” składniki. Tłuszcze w nim zawarte powodują, że jest lepiej zbilansowanym „posiłkiem”.   Granola żurawinowa idealnie sprawdzi się w…

Czytaj więcej

Granola piernikowo-daktylowa (chrupiąca i przepyszna)

Granola piernikowa z tego przepisu to hit w pracy mojego lubego. Taki hit, że nie obyło się bez tłumaczenia przepisu na język angielski, aby wszystkie koleżanki mogły skorzystać 🙂 Jest zdrowa, pyszna, prosta w przygotowaniu i łatwo ją zmodyfikować do wersji bezmlecznej czy wegańskiej. Niewątpliwym plusem granoli jest to, że można ją dość długo przechowywać,…

Czytaj więcej

Amarantusanki czyli ciasteczka z amarantusa z cynamonem i wiórkami kokosowymi (bezmleczne, bezglutenowe)

Amarantusanki to jedne z najprosztszych ciastek jakie można zrobić. Są pyszne, szybkie w przygotowaniu, można je zrobić w wersji wegańskiej zmieniając tylko miód na syrop z agawy. Będą też idealne dla całej rodziny, w tym dla dzieciaków na dietach eliminacyjnych. Same plusy. One nie mają minusów. 🙂 Co więcej ich słodki smak uzyskałam dzięki daktylom suszonym…

Czytaj więcej