Granola żurawinowa z masłem orzechowym – bezmleczna i bezglutenowa

Granola żurawinowa z masłem orzechowym to jedna z moich ulubionych propozycji szybkiego śniadania. Sama w sobie jest pyszna i zdrowa, a dodatek masła orzechowego sprawia, że staje się bardziej syta. No i oczywiście smaczniejsza. Masło dodatkowo „skleja” składniki. Tłuszcze w nim zawarte powodują, że jest lepiej zbilansowanym „posiłkiem”.   Granola żurawinowa idealnie sprawdzi się w…

Czytaj więcej

Granola piernikowo-daktylowa (chrupiąca i przepyszna)

Granola piernikowa z tego przepisu to hit w pracy mojego lubego. Taki hit, że nie obyło się bez tłumaczenia przepisu na język angielski, aby wszystkie koleżanki mogły skorzystać 🙂 Jest zdrowa, pyszna, prosta w przygotowaniu i łatwo ją zmodyfikować do wersji bezmlecznej czy wegańskiej. Niewątpliwym plusem granoli jest to, że można ją dość długo przechowywać,…

Czytaj więcej

Krakersy bezglutenowe bez mleka, bez jaj, drożdży, cukru i mąki

Krakersy bezglutenowe upiekłam jakiś czas temu po raz pierwszy z ciekawości oraz chęci znalezienia jakiegoś zamiennika chleba, dla osób, które są na dietach eliminacyjnych. Z racji tego, że eliminacja nabiału, glutenu i jaj często chodzi w parze szukałam czegoś szybkiego, smacznego, łatwego i o dużej wartości odżywczej. Każdy dietetyk bowiem doskonale wie, że przy tych…

Czytaj więcej

Kotlety z kaszy jaglanej

  Kotlety z kaszy jaglanej mogą zastąpić te mięsne? Niedowierzasz? Cóż mogą 🙂  Z całą pewnością będzie to idealna alternatywa do ciągłego jedzenia mięsa. Będą zdrowsze oraz dostarczą o wiele więcej składników odżywczych do Twojego organizmu. Jedynym elementem stałym w tym przepisie jest kasza jaglana, resztę możesz zmieniać wedle własnych upodobań. Na pewno znajdziesz idealną…

Czytaj więcej