Wegański sos pieczarkowy – prosty, pyszny i kremowy w smaku (bezglutenowy)

Wegański sos pieczarkowy w wersji kremowej to absolutny ulubieniec moich podopiecznych na diecie wegańskiej. Jest nie tylko pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu, ale przede wszystkim kremowy. Dzieki temu przypomina smak śmietanowego sosu. Sama go uwielbiam i naprawdę polecam spróbować go zrobić każdemu. Domownicy nawet nie zauważą, że nie ma w nim śmietany! Jest idealny…

Czytaj więcej

Dietetyczne klopsiki pieczarkowe na kilka sposobów

Dietetyczne klopsiki pieczarkowe to moja kolejna propozycja na obiad, którą można niesamowicie szybko modyfikować uzyskując zupełnie inne, nowe danie. Tak, aby się nam nie nudziło, ale by nadal było smacznie. 🙂 I szybko! Podstawą tego przepisu są klopsiki z dodatkiem pieczarek w środku, które serwujemy albo z podduszonymi pieczarkami w plasterkach, albo w zależności od…

Czytaj więcej

Wegańskie curry z tofu, orzeszkami słonymi i mleczkiem kokosowym – proste i przepyszne

Wegańskie curry z tofu z mleczkiem kokosowym to proste danie, które przekonałoby niejednego mięsożercę do tego, że kuchnia wegańska nie tylko może być ciekawa, ale jest też bardzo smaczna i zdrowa. W oryginalne to wegańskie curry z tofu przygotowywałam z pastą massaman (link do niej poniżej w składnikach). Zdając sobie sprawę, że nie każdy może…

Czytaj więcej

Pieczone kotlety mielone z marchewką i pieczarkami (bezglutenowe i bezmleczne)

Pieczone kotlety mielone to najprostszy sposób na to jak wersję tradycyjną „uzdrowić” i zmniejszyć wartość kaloryczną. W wersji, którą znajdziesz w tym przepisie nie użyłam również bułki ani mleka więc sprawdzą się dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. U osób eliminujących jaja można je zastąpić „glutkiem” z siemienia lnianego. 🙂 Wzbogaciłam smak kotletów warzywami,…

Czytaj więcej

Curry z zielonej soczewicy z batatami z wolnowaru (slow cookera) lub tradycyjnie

Pomysł na szybkie gotowanie? Cóż… nie ma chyba lepszego niż użycie wolnowaru. Curry z zielonej soczewicy z wolnowaru to idealna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie. Przepis można też wykorzystać gotując tradycyjie jeśli nie posiadasz slowcookera (wolnowaru).   Uwaga 🙂 Ten przepis to 6 sporych pocji także jeśli gotujesz tylko dla…

Czytaj więcej

Burgery z zielonej soczewicy (wegańskie, bezglutenowe) i nieziemsko pyszne

Burgery z zielonej soczewicy to danie proste, wdzięczne (bo moża je wykorzystywać na wiele sposobów) i naprawdę zdrowe. Wszystkie osoby na diecie wegańskiej je docenią choć uważam, że są tak naprawdę idealne dla wszystkich. Oprócz oczywiście osób, które z powodów zdrowotnych muszą strączki z diety wyeliminowć. Nie będę owijała w bawełnę. Burgery z tego przepisu…

Czytaj więcej

Przykładowy jednodniowy jadłospis w insulinooporności

Jadłospis w insulinooporności dzisiaj serwuję w wersji ze zdjęciami. To autentyczne posiłki, które jadam i które udało mi się sfotografować moim starym telefon z zerowymi umiejętnościami fotograficznymi 🙂 Ponoć nie można być dobrym we wszystkim 🙂 W jadłospisie tym akurat brak mięsa i produktów pszenicznych, choć ich nie wykluczam i jadam. W dniu w którym…

Czytaj więcej