Lody malinowe (bezglutenowe, łatwe do zmodyfikowania w wersji wegańskiej)

Lody malinowe zrobiłam w ramach eksperymentu. Tym razem dodałam do nich odżywkę białkową. Chciałam sprawdzić jak to wpłynie na smak i konsystencję. Wyszły naprawdę bardzo smaczne, ale mam wrażenie, że przez dodatek odżywki szybciej się rozmrażają niż lody mango z pistacjami czy czekoladowe. Może to i dobrze 🙂 Jeśli jesteś na diecie bezmlecznej lub wegańskiej…

Czytaj więcej

Domowe lody czekoladowe – banalnie proste i szybkie (wegańskie, bezglutenowe)

Domowe lody w wersji mango z pistacjami są już na blogu. Teraz czas na coś dla miłośników lodów czekoladowych czyli domowe lody czekoladowe. 🙂 Lody z tego przepisu są banalnie proste, smaczne, nie wymagają żadnych dodatkowych maszyn do lodów, a jedynie foremek. Są świetnie gdy mamy ochotę na coś słodkiego, idealnie na diecie eliminującej nabiał…

Czytaj więcej

Domowe lody mango z pistacjami – przepis z ebooka „Zdrowe słodkości”

Domowe lody mango to w obecnych okolicznościach klimatycznych jedyna słuszna opcja słodkości + orzeźwienia. 🙂 Ja bym za lody dała się pokroić! Uwielbiam je!  Problem tylko w tym, że wiele opcji dostępnych w sklepach nie jest jadalna albo super hiper kaloryczna. W najnowszym ebooku ze zdrowymi słodkościami znajdują się dwie propozycje na lody na patyku,…

Czytaj więcej

Rozgrzewający krem z marchwi – idealny na zimę (wegański, bezglutenowy)

Krem z marchwi to jedna z tych zup, która znajduje się w arsenale przepisów mojego jadłospisu zimowego. To prosta zupa, z łatwo dostępnych składników i w gruncie rzeczy bardzo tania. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie trzeba mieć właściwie żadnych umiejętności kulinarnych by ją zrobić. 🙂 Mam nadzieję, że po spróbowaniu zagości u Ciebie równie często co u…

Czytaj więcej

Wegańskie curry z tofu, orzeszkami słonymi i mleczkiem kokosowym – proste i przepyszne

Wegańskie curry z tofu z mleczkiem kokosowym to proste danie, które przekonałoby niejednego mięsożercę do tego, że kuchnia wegańska nie tylko może być ciekawa, ale jest też bardzo smaczna i zdrowa. W oryginalne to wegańskie curry z tofu przygotowywałam z pastą massaman (link do niej poniżej w składnikach). Zdając sobie sprawę, że nie każdy może…

Czytaj więcej

Curry z zielonej soczewicy z batatami z wolnowaru (slow cookera) lub tradycyjnie

Pomysł na szybkie gotowanie? Cóż… nie ma chyba lepszego niż użycie wolnowaru. Curry z zielonej soczewicy z wolnowaru to idealna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie. Przepis można też wykorzystać gotując tradycyjie jeśli nie posiadasz slowcookera (wolnowaru).   Uwaga 🙂 Ten przepis to 6 sporych pocji także jeśli gotujesz tylko dla…

Czytaj więcej

Jaglanka na mleku kokosowym z makiem i jabłkiem (bezglutenowa, bezmleczna)

Jaglanka na mleku kokosowym to bezglutenowa i bezmleczna wersja śniadania dla łasuchów czyli osób, które lubią z rana zjeść coś zdrowego, ale na słodko. Ogromna część moich podopiecznych prosi mnie podczas układania jadłospisów o różne wariacje słodkich śniadań czyli np. owsianki, jaglanki, gryczanki. W zależności od tego jakiej bazy użyjemy taki posiłek otrzymamy. Jeśli bazą…

Czytaj więcej