Smoothie malinowo-orzechowe – aksamitne i sycące

  Smoothie malinowo-orzechowe. Aksamitne, kremowe, owocowo-orzechowe i sycące. To super propozycja na szybki posiłek rano lub podwieczorek czy drugie śniadanie. Sprawdzi się gdy jesteś w biegu. Posiłek idealny?   Generalnie bardzo lubię smoothies. Choć wiem, że w internecie zrobiono z nich jakieś potwory, podobnie jak z owoców dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej. Rzecz jest…

Czytaj więcej

Granola żurawinowa z masłem orzechowym – bezmleczna i bezglutenowa

Granola żurawinowa z masłem orzechowym to jedna z moich ulubionych propozycji szybkiego śniadania. Sama w sobie jest pyszna i zdrowa, a dodatek masła orzechowego sprawia, że staje się bardziej syta. No i oczywiście smaczniejsza. Masło dodatkowo „skleja” składniki. Tłuszcze w nim zawarte powodują, że jest lepiej zbilansowanym „posiłkiem”.   Granola żurawinowa idealnie sprawdzi się w…

Czytaj więcej

Amarantusanki czyli ciasteczka z amarantusa z cynamonem i wiórkami kokosowymi (bezmleczne, bezglutenowe)

Amarantusanki to jedne z najprosztszych ciastek jakie można zrobić. Są pyszne, szybkie w przygotowaniu, można je zrobić w wersji wegańskiej zmieniając tylko miód na syrop z agawy. Będą też idealne dla całej rodziny, w tym dla dzieciaków na dietach eliminacyjnych. Same plusy. One nie mają minusów. 🙂 Co więcej ich słodki smak uzyskałam dzięki daktylom suszonym…

Czytaj więcej

Placuszki piernikowo-orzechowe – bez jajek, idealne do modyfikacji w wersji bezmlecznej, wegańskiej

Placuszki piernikowo-orzechowe to propozycja dla osób, które uwielbiają dania mączne, ale chociażby ze względu na zaburzenia glukozowo-insulinowe (w tym insulinooporność czy stan przedcukrzycowy) obawiają się je jeść. Będą także idealne dla osób, które z powodu chociażby alerii na biało jaja nie mogą go spożywać.   Aby dostosować tego typu placuszki do diety w insulinooporności (ale…

Czytaj więcej

Wegańskie mięso mielone z tofu

Wegańskie mięso mielone z tego przepisu to efekt poszukiwań wegańskiego zastępcy mięsa. W sklepach jest masę takich opcji, ale skład mnie zawsze przerażał (przynajmniej w Anglii). Uważam, że osoby będące na diecie wegańskiej w większości spożywają zdecydowanie za dużo produktów wysoko przetworzonych, które mają przypominać nabiał, mięso, parówki i inne podobne. Dieta wegańska może być…

Czytaj więcej

Wegańskie curry z tofu, orzeszkami słonymi i mleczkiem kokosowym – proste i przepyszne

Wegańskie curry z tofu z mleczkiem kokosowym to proste danie, które przekonałoby niejednego mięsożercę do tego, że kuchnia wegańska nie tylko może być ciekawa, ale jest też bardzo smaczna i zdrowa. W oryginalne to wegańskie curry z tofu przygotowywałam z pastą massaman (link do niej poniżej w składnikach). Zdając sobie sprawę, że nie każdy może…

Czytaj więcej

Korzenne ciasto marchewkowe (bez jaj, mleka, mąki i cukru)

Ciasto marchewkowe w wersji korzennej to moja propozycja na coś słodkiego, bez grzechu, ale już w bardziej świątecznym klimacie. No, a co najmniej zimowym. 🙂 Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale zwykle są one bardzo przesłodzone. To z przepisu zresztą nie jest też typowym ciastem marchewkowym. Inspiracją do tego przepisu była książka Moniki Mrozowskiej i jej przepis…

Czytaj więcej