Cukinia pieczona z hummusem (danie wegańskie, bezglutenowe)

Cukinia pieczona z hummusem to jest danie pt. „czyścimy lodówkę”. A dodatkowo z etykietą „zróbmy to szybko”. 🙂 Uwielbiam takie proste dania, które właściwie robią się same. Czemu same? Hummus miałam gotowy, ugotowaną komosę też. Wystarczyło po dokończeniu pieczenia ciastek włożyć jeszcze do piekarnika cukinię. Odczekać kilkanaście minut i gotowy obiad w wersji wegańskiej podano…

Czytaj więcej

Krem z cukinii z gruszką – szybki, przepyszny (wegetariański, bezglutenowy)

Krem z cukinii z gruszką – zupa krem idealna moim zdaniem na ciepło i zimno jako chłodnik.  Ja generalnie uwielbiam zupy kremy! Mogłabym blendować niemal wszystko. Mam dla Was dzisiaj właśnie kolejną propozycję – krem z cukinii z gruszką.  Sprawdza się idealnie by wziąć do pracy, jest też wspaniała na kolację. Mimo, że dzisiaj upały…

Czytaj więcej

Klopsy z cukinią i suszonymi pomidorami – bezglutenowe, szybki i proste

Klopsy z cukinią i suszonymi pomidorami polecają się dla tych, którym zależy na czymś szybkim do zjedzenia i dodatkowo o niskiej wartości kalorycznych. Myślę, więc że każdy na diecie odchudzającej będzie zadowolony, bo tych klopsów się nie smaży, a piecze.  🙂 Lubię pieczenie nie tylko dlatego, że jest zdrowsze niż smażenie, ale też dlatego, że…

Czytaj więcej

Curry z zielonej soczewicy z batatami z wolnowaru (slow cookera) lub tradycyjnie

Pomysł na szybkie gotowanie? Cóż… nie ma chyba lepszego niż użycie wolnowaru. Curry z zielonej soczewicy z wolnowaru to idealna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie. Przepis można też wykorzystać gotując tradycyjie jeśli nie posiadasz slowcookera (wolnowaru).   Uwaga 🙂 Ten przepis to 6 sporych pocji także jeśli gotujesz tylko dla…

Czytaj więcej