Hummus z suszonymi pomidorami i czarnuszką – idealny w diecie propłodnościowej, bogaty w żelazo

Hummus z suszonymi pomidorami jest idealną propozycją dodatku na kanapkę nie tylko dla wegetarian i wegan. Cieszy mnie, że coraz częściej osoby na dietach tradycyjnych sięgają po warzywa strączkowe. Tym razem przygotowałam humus w wersji z suszonymi pomidorami i czarnuszką. Chciałam uzyskać dodatek do pieczywa o wysokiej zawartości żelaza. Pomidory suszone są bowiem w nie…

Czytaj więcej

Wegańskie curry z tofu, orzeszkami słonymi i mleczkiem kokosowym – proste i przepyszne

Wegańskie curry z tofu z mleczkiem kokosowym to proste danie, które przekonałoby niejednego mięsożercę do tego, że kuchnia wegańska nie tylko może być ciekawa, ale jest też bardzo smaczna i zdrowa. W oryginalne to wegańskie curry z tofu przygotowywałam z pastą massaman (link do niej poniżej w składnikach). Zdając sobie sprawę, że nie każdy może…

Czytaj więcej

Najprostsza domowa granola z żurawiną i cynamonem – chrupiąca i aromatyczna

Domowa granola z żurawiną i cynamonem jest idealnym szybkim sposobem na zjedzenie śniadania na słodko. Szczególnie gdy dodamy do niej jogurt naturalny czy grecki, nieco sezonowych owoców i dodatkowe orzechy. To absolutnie bomba odżywcza, która daje zatrzyk energii na cały dzień!   Taka domowa granola sprawdzi się w jadłospisach osób zaganianym, można wziąć ją do…

Czytaj więcej

Curry z zielonej soczewicy z batatami z wolnowaru (slow cookera) lub tradycyjnie

Pomysł na szybkie gotowanie? Cóż… nie ma chyba lepszego niż użycie wolnowaru. Curry z zielonej soczewicy z wolnowaru to idealna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie. Przepis można też wykorzystać gotując tradycyjie jeśli nie posiadasz slowcookera (wolnowaru).   Uwaga 🙂 Ten przepis to 6 sporych pocji także jeśli gotujesz tylko dla…

Czytaj więcej

Krem z pomidorów (wegański) w 15 minut!

Krem z pomidorów to chyba najprostsza zupa świata. Myślę, że gdybym była początkująca w kuchni (a przecież jeszcze niedawno byłam) to na pewno nie ogarnąłby mnie strach na samą myśl o gotowaniu takiej zupy. 🙂 Kiedyś bowiem przerażały mnie przepisy, gotowanie, odmierzanie. Dzisiaj choć wiem, że naprawdę dobrze gotować umieją nieliczni i żadnym Amaro to…

Czytaj więcej

Burgery z zielonej soczewicy (wegańskie, bezglutenowe) i nieziemsko pyszne

Burgery z zielonej soczewicy to danie proste, wdzięczne (bo moża je wykorzystywać na wiele sposobów) i naprawdę zdrowe. Wszystkie osoby na diecie wegańskiej je docenią choć uważam, że są tak naprawdę idealne dla wszystkich. Oprócz oczywiście osób, które z powodów zdrowotnych muszą strączki z diety wyeliminowć. Nie będę owijała w bawełnę. Burgery z tego przepisu…

Czytaj więcej

Bezmleczna owsianka z mango i wiórkami kokosowymi (wegańska)

Owsianka z mango to prosta propozycja na owsiankę szczególnie dla tych, którzy kochają ciepłe śniadania na słodko. Wiem, że takich osób jest naprawdę dużo, a że nie każdy chce jadać ciągle opcje z jabłkiem czy gruszką dlatego postanowiłam, że prosty przepis umieszczę na blogu. Warto również sprawdzić poniższe przepisy: → Owsianka z makiem → Pieczona…

Czytaj więcej

Pasta z awokado i oliwkami

Pasta z awokado do kanapek to najprostsza pasta na świecie. Robi się ją dosłownie z chwilkę, smakuje wyśmienicie i jest naprawdę bardzo zdrowa. Choć awokado jest owocem tłustym, a więc i kalorycznym zaskarbia sobie serca coraz większej ilości osób dzięki swojej kremowością i uniwersalności, a także właściwościom odżywczym.   Inne przepisy na pasty znajdziesz poniżej:…

Czytaj więcej

Korzenne ciasto marchewkowe (bez jaj, mleka, mąki i cukru)

Ciasto marchewkowe w wersji korzennej to moja propozycja na coś słodkiego, bez grzechu, ale już w bardziej świątecznym klimacie. No, a co najmniej zimowym. 🙂 Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale zwykle są one bardzo przesłodzone. To z przepisu zresztą nie jest też typowym ciastem marchewkowym. Inspiracją do tego przepisu była książka Moniki Mrozowskiej i jej przepis…

Czytaj więcej