Chleb z mąki gryczanej i ryżowej – bezglutenowy, super prosty przepis

Chleb z mąki gryczanej to chyba najczęstszy wybór osób na dietach bezglutenowych, które powinny przestrzegać również zasad związanych z odpowiednim indeksem glikemicznym posiłków. Ten chleb to moja propozycja dla wszystkich osób, które narzekają na trudności w znalezieniu dobrego pieczywa bezglutenowego. Nie wspominając już, że wiele z nich to coś co przypomina bardziej chleb tostowy niż…

Czytaj więcej

Rozgrzewający krem z marchwi – idealny na zimę (wegański, bezglutenowy)

Krem z marchwi to jedna z tych zup, która znajduje się w arsenale przepisów mojego jadłospisu zimowego. To prosta zupa, z łatwo dostępnych składników i w gruncie rzeczy bardzo tania. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie trzeba mieć właściwie żadnych umiejętności kulinarnych by ją zrobić. 🙂 Mam nadzieję, że po spróbowaniu zagości u Ciebie równie często co u…

Czytaj więcej

Wegański twarożek z nerkowców o serowym smaku – prosty i przepyszny

Wegański twarożek z nerkowców to w kuchni wegańskiej wszystkim znany zamiennik tradycyjnego twarożku. Jeśli jednak nie jesteś na diecie wegańskiej, ale eliminujesz nabiał taki twarożek może być dla Ciebie dobrym zamiennikiem. Oczywiście twarożek taki to nie jest do końca to samo co ten tradycyjny. Nie ma się co oszukiwać, że smakuje tak samo, ale moim…

Czytaj więcej

Pieczony tuńczyk z oliwkami i pomidorami – super szybki przepis

Inspiracją do przygotowania tego szybkiego dania jakim jest pieczony tuńczyk był przepis z tego wpisu.  Autorka użyła łososia, a ja dysponowałam akurat tuńczykiem więc zmieniłam rybę. Dodatkowo dodałam nieco chilli, oregano i zamiast zwykłej oliwy z oliwek użyłam taką z chilli. Ryba dzięki temu oprócz włoskiego smaku nabiera nieco ostrości 🙂     PIECZONY TUŃCZYK Z…

Czytaj więcej

3 przepisy na wegetariańskie obiady z ebooka „Proste obiady wegetariańskie” odpowiednie dla insulinoopornych

Wegetariańskie obiady zamiast mięsnych nieustannie zyskują na sile co bardzo mnie cieszy. Jakkolwiek wiecie, że nie jestem osobą na diecie wegańskiej ani wegetariańskiej konsultuję wiele osób, które nie jedzą mięsa i ryb. Coraz więcej też osób prosi mnie o treści na blogu o tematyce bezmięsnej. Staram się wychodzic naprzeciw każdemu, bo każdy ma inne potrzeby…

Czytaj więcej

Owsianka cynamonowa z borówkami i kokosem (dodaj mleko roślinne i będzie wegańska)

Owsianka to kultowa śniadaniowa propozycja.  Choć przyznać muszę, że dla mnie nie ma znaczenia czy zjem owsiankę na śniadanie czy na kolację. Gdy mam ochotę na ciepły i słodki posiłek owsianka jest jedną z najcześciej wybieranych opcji. 🙂 No może oprócz placuszków na kefirze. ) Słodki posiłek to w ogóle coś co polecam szczególnie osobom,…

Czytaj więcej

Hummus z suszonymi pomidorami i czarnuszką – idealny w diecie propłodnościowej, bogaty w żelazo

Hummus z suszonymi pomidorami jest idealną propozycją dodatku na kanapkę nie tylko dla wegetarian i wegan. Cieszy mnie, że coraz częściej osoby na dietach tradycyjnych sięgają po warzywa strączkowe. Tym razem przygotowałam humus w wersji z suszonymi pomidorami i czarnuszką. Chciałam uzyskać dodatek do pieczywa o wysokiej zawartości żelaza. Pomidory suszone są bowiem w nie…

Czytaj więcej

Chleb żytni z ziołami – prosty i przepyszny przepis + mega ciekawostka, którą musisz znać

Chleb żytni razowy to idealne pieczywo dla osób eliminujących pszenicę z diety, ale także dla osób z insulinoopornością. Przepis z tego wpisu to chleb żytni, ale nie na zakwasie, a na drożdżach. Oczywiście byłoby super gdyby każdy mógł jadać ten na zakwasie, ale z mojej praktyki konsultacyjnej wynika, że dla sporej grupy osób jest on…

Czytaj więcej

Przepyszne placuszki na kefirze bez cukru i mąki z jabłkami i cynamonem

Placuszki na kefirze to przepis nawet dla tych, którzy kefiru nie lubią. 🙂 Miękkie, delikatne, bardzo smaczne i puszyste. Nie ma w nich grama cukru ani tradycyjnej mąki. Zastąpiłam mąkę zmielonymi drobno płatkami owsianymi górskimi. Inspiracją dla tego przepisu stanowił oryginalny Kingi Paruzel. Wyeliminowałam jednak wspomniany cukier i mąkę, aby zrobić z nich jeszcze zdrowszą opcję…

Czytaj więcej

Pieczone kotlety mielone z marchewką i pieczarkami (bezglutenowe i bezmleczne)

Pieczone kotlety mielone to najprostszy sposób na to jak wersję tradycyjną „uzdrowić” i zmniejszyć wartość kaloryczną. W wersji, którą znajdziesz w tym przepisie nie użyłam również bułki ani mleka więc sprawdzą się dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. U osób eliminujących jaja można je zastąpić „glutkiem” z siemienia lnianego. 🙂 Wzbogaciłam smak kotletów warzywami,…

Czytaj więcej