Rozgrzewający krem z marchwi – idealny na zimę (wegański, bezglutenowy)

Krem z marchwi to jedna z tych zup, która znajduje się w arsenale przepisów mojego jadłospisu zimowego. To prosta zupa, z łatwo dostępnych składników i w gruncie rzeczy bardzo tania. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie trzeba mieć właściwie żadnych umiejętności kulinarnych by ją zrobić. 🙂 Mam nadzieję, że po spróbowaniu zagości u Ciebie równie często co u…

Czytaj więcej

Pieczony tuńczyk z oliwkami i pomidorami – super szybki przepis

Inspiracją do przygotowania tego szybkiego dania jakim jest pieczony tuńczyk był przepis z tego wpisu.  Autorka użyła łososia, a ja dysponowałam akurat tuńczykiem więc zmieniłam rybę. Dodatkowo dodałam nieco chilli, oregano i zamiast zwykłej oliwy z oliwek użyłam taką z chilli. Ryba dzięki temu oprócz włoskiego smaku nabiera nieco ostrości 🙂     PIECZONY TUŃCZYK Z…

Czytaj więcej

Pieczone kotlety mielone z marchewką i pieczarkami (bezglutenowe i bezmleczne)

Pieczone kotlety mielone to najprostszy sposób na to jak wersję tradycyjną „uzdrowić” i zmniejszyć wartość kaloryczną. W wersji, którą znajdziesz w tym przepisie nie użyłam również bułki ani mleka więc sprawdzą się dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. U osób eliminujących jaja można je zastąpić „glutkiem” z siemienia lnianego. 🙂 Wzbogaciłam smak kotletów warzywami,…

Czytaj więcej

Krem z pomidorów (wegański) w 15 minut!

Krem z pomidorów to chyba najprostsza zupa świata. Myślę, że gdybym była początkująca w kuchni (a przecież jeszcze niedawno byłam) to na pewno nie ogarnąłby mnie strach na samą myśl o gotowaniu takiej zupy. 🙂 Kiedyś bowiem przerażały mnie przepisy, gotowanie, odmierzanie. Dzisiaj choć wiem, że naprawdę dobrze gotować umieją nieliczni i żadnym Amaro to…

Czytaj więcej

Krakersy bezglutenowe bez mleka, bez jaj, drożdży, cukru i mąki

Krakersy bezglutenowe upiekłam jakiś czas temu po raz pierwszy z ciekawości oraz chęci znalezienia jakiegoś zamiennika chleba, dla osób, które są na dietach eliminacyjnych. Z racji tego, że eliminacja nabiału, glutenu i jaj często chodzi w parze szukałam czegoś szybkiego, smacznego, łatwego i o dużej wartości odżywczej. Każdy dietetyk bowiem doskonale wie, że przy tych…

Czytaj więcej

Jaglanka na mleku kokosowym z makiem i jabłkiem (bezglutenowa, bezmleczna)

Jaglanka na mleku kokosowym to bezglutenowa i bezmleczna wersja śniadania dla łasuchów czyli osób, które lubią z rana zjeść coś zdrowego, ale na słodko. Ogromna część moich podopiecznych prosi mnie podczas układania jadłospisów o różne wariacje słodkich śniadań czyli np. owsianki, jaglanki, gryczanki. W zależności od tego jakiej bazy użyjemy taki posiłek otrzymamy. Jeśli bazą…

Czytaj więcej

Domowa przyprawa fajita do mięs i warzyw

Domowa przyprawa fajita to bardzo prosta mieszanka, która urozmaici przygotowywane dania, nada im nieco meksykańskiego charakteru i oszczędzi czas podczas przygotowywania dań. Nie wiem czy Ty też czasem tak masz, że po prostu brakuje Ci pomysłu i swoje dania przyprawiasz nieustannie w podobny sposób? Wciąż dajesz zioła prowansalskie albo robisz kurczaka w papryce? Cóż większość…

Czytaj więcej

Bezglutenowe pulpety drobiowe

Pulpety drobiowe to moje ulubione szybkie rozwiązanie na obiad, kolację, a nawet śniadanie. Tak, śniadanie! Można je pokroić na kanapkę, a jeśli jadasz śniadania białkowo-tłuszczowe to tym bardziej pulpety będą dla Ciebie. Wystarczy, że dodasz warzywa i zdrowe tłuszcze np. awokado. Przygotowuje się je niesłychanie szybko i łatwo. Można je upiec lub ugotować w wodzie.…

Czytaj więcej