Krakersy bezglutenowe bez mleka, bez jaj, drożdży, cukru i mąki

Krakersy bezglutenowe upiekłam jakiś czas temu po raz pierwszy z ciekawości oraz chęci znalezienia jakiegoś zamiennika chleba, dla osób, które są na dietach eliminacyjnych. Z racji tego, że eliminacja nabiału, glutenu i jaj często chodzi w parze szukałam czegoś szybkiego, smacznego, łatwego i o dużej wartości odżywczej. Każdy dietetyk bowiem doskonale wie, że przy tych…

Czytaj więcej

Jaglanka na mleku kokosowym z makiem i jabłkiem (bezglutenowa, bezmleczna)

Jaglanka na mleku kokosowym to bezglutenowa i bezmleczna wersja śniadania dla łasuchów czyli osób, które lubią z rana zjeść coś zdrowego, ale na słodko. Ogromna część moich podopiecznych prosi mnie podczas układania jadłospisów o różne wariacje słodkich śniadań czyli np. owsianki, jaglanki, gryczanki. W zależności od tego jakiej bazy użyjemy taki posiłek otrzymamy. Jeśli bazą…

Czytaj więcej

Domowa przyprawa fajita do mięs i warzyw

Domowa przyprawa fajita to bardzo prosta mieszanka, która urozmaici przygotowywane dania, nada im nieco meksykańskiego charakteru i oszczędzi czas podczas przygotowywania dań. Nie wiem czy Ty też czasem tak masz, że po prostu brakuje Ci pomysłu i swoje dania przyprawiasz nieustannie w podobny sposób? Wciąż dajesz zioła prowansalskie albo robisz kurczaka w papryce? Cóż większość…

Czytaj więcej

Kotlety z kaszy jaglanej

  Kotlety z kaszy jaglanej mogą zastąpić te mięsne? Niedowierzasz? Cóż mogą 🙂  Z całą pewnością będzie to idealna alternatywa do ciągłego jedzenia mięsa. Będą zdrowsze oraz dostarczą o wiele więcej składników odżywczych do Twojego organizmu. Jedynym elementem stałym w tym przepisie jest kasza jaglana, resztę możesz zmieniać wedle własnych upodobań. Na pewno znajdziesz idealną…

Czytaj więcej

Kotlety sojowe z suszonymi pomidorami

Kotlety sojowe są przysmakiem wielu osób, ale w odsłonie sklepowej są niemal w całości produkowane z mąki sojowej. Są przez to znacznie mniej odżywcze, przetworzone i generalnie moim zdaniem raczej mało smaczne. Trzeba je poddać gotowaniu z kostką bulionową (wiemy, co w nich jest więc najlepiej im podziękować za współpracę), a potem jeszcze usmażyć, żeby…

Czytaj więcej