Placuszki piernikowo-orzechowe – bez jajek, idealne do modyfikacji w wersji bezmlecznej, wegańskiej

Placuszki piernikowo-orzechowe to propozycja dla osób, które uwielbiają dania mączne, ale chociażby ze względu na zaburzenia glukozowo-insulinowe (w tym insulinooporność czy stan przedcukrzycowy) obawiają się je jeść. Będą także idealne dla osób, które z powodu chociażby alerii na biało jaja nie mogą go spożywać.   Aby dostosować tego typu placuszki do diety w insulinooporności (ale…

Czytaj więcej

Krem z cukinii z gruszką – szybki, przepyszny (wegetariański, bezglutenowy)

Krem z cukinii z gruszką – zupa krem idealna moim zdaniem na ciepło i zimno jako chłodnik.  Ja generalnie uwielbiam zupy kremy! Mogłabym blendować niemal wszystko. Mam dla Was dzisiaj właśnie kolejną propozycję – krem z cukinii z gruszką.  Sprawdza się idealnie by wziąć do pracy, jest też wspaniała na kolację. Mimo, że dzisiaj upały…

Czytaj więcej

Domowe lody mango z pistacjami – przepis z ebooka „Zdrowe słodkości”

Domowe lody mango to w obecnych okolicznościach klimatycznych jedyna słuszna opcja słodkości + orzeźwienia. 🙂 Ja bym za lody dała się pokroić! Uwielbiam je!  Problem tylko w tym, że wiele opcji dostępnych w sklepach nie jest jadalna albo super hiper kaloryczna. W najnowszym ebooku ze zdrowymi słodkościami znajdują się dwie propozycje na lody na patyku,…

Czytaj więcej

Sałatka z burakiem, grillowanym bakłażanem i ciecierzycą (bezglutenowa, wegańska)

Sałatki nie muszą być nudne i nie muszą być czasochłonne. Szczególnie jeśli niektóre składniki przygotowujemy w większej ilości lub do innych dań. Co powiesz na sałatkę z burakiem i bakłażanem? Ta sałatka to efekt grillowania sporej ilości bakłażana, który miał za zadanie być dodatkiem do obiadu, warzywem na kanapce oraz dodatkiem do upieczonej w przyprawach…

Czytaj więcej

Wegańskie bolognese

Wegańskie bolognese jest proste i naprawdę przypomina mięsne. Można zrobić je na różne sposoby . Ja pierwszy raz jadłam je z przepisu Anny Sudoł.  Następnie gdzieś na jakimś blogu amerykańskim zobaczyłam jak można zrobić tofu jak mięso mielone. Później oglądałam gotowe „mięsa mielone z tofu” w sklepach w Anglii, ale zniechęcał mnie skład. Ostatecznie zdecydowałam wzorując…

Czytaj więcej

Wegańskie mięso mielone z tofu

Wegańskie mięso mielone z tego przepisu to efekt poszukiwań wegańskiego zastępcy mięsa. W sklepach jest masę takich opcji, ale skład mnie zawsze przerażał (przynajmniej w Anglii). Uważam, że osoby będące na diecie wegańskiej w większości spożywają zdecydowanie za dużo produktów wysoko przetworzonych, które mają przypominać nabiał, mięso, parówki i inne podobne. Dieta wegańska może być…

Czytaj więcej

Chleb z mąki gryczanej i ryżowej – bezglutenowy, super prosty przepis

Chleb z mąki gryczanej to chyba najczęstszy wybór osób na dietach bezglutenowych, które powinny przestrzegać również zasad związanych z odpowiednim indeksem glikemicznym posiłków. Ten chleb to moja propozycja dla wszystkich osób, które narzekają na trudności w znalezieniu dobrego pieczywa bezglutenowego. Nie wspominając już, że wiele z nich to coś co przypomina bardziej chleb tostowy niż…

Czytaj więcej

Rozgrzewający krem z marchwi – idealny na zimę (wegański, bezglutenowy)

Krem z marchwi to jedna z tych zup, która znajduje się w arsenale przepisów mojego jadłospisu zimowego. To prosta zupa, z łatwo dostępnych składników i w gruncie rzeczy bardzo tania. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie trzeba mieć właściwie żadnych umiejętności kulinarnych by ją zrobić. 🙂 Mam nadzieję, że po spróbowaniu zagości u Ciebie równie często co u…

Czytaj więcej

Wegański twarożek z nerkowców o serowym smaku – prosty i przepyszny

Wegański twarożek z nerkowców to w kuchni wegańskiej wszystkim znany zamiennik tradycyjnego twarożku. Jeśli jednak nie jesteś na diecie wegańskiej, ale eliminujesz nabiał taki twarożek może być dla Ciebie dobrym zamiennikiem. Oczywiście twarożek taki to nie jest do końca to samo co ten tradycyjny. Nie ma się co oszukiwać, że smakuje tak samo, ale moim…

Czytaj więcej