Kotlety brokułowe – szybkie, zdrowe i przepyszne (bezglutenowe)

  Kotlety brokułowe to wspaniały sposób na przemycanie warzyw w diecie. Idealnie nadają się one również do wykorzystania w różnych posiłkach. Kotlety brokułowe można zjeść jako element obiadu, położyć na pieczywie i zjeść w formie kanapki, samodzielnie z sałatką lub, tak jak ja zaprezentowałam w tym przepisie, z tzatzykami. Sprawdzą się dodane do lunchboxa, no…

Czytaj więcej

Makowiec na pełnoziarnistym cieście kruchym

Makowiec na pełnoziarnistym cieście czekał ponad rok na publikację. Niesamowite jest to, że wpis ten przygotowałam dokładnie rok temu i nie opublikowałam. Czemu? Nie mam pojęcia.  Cóż nadrabiam więc w tym roku, aby jednak pokazać, że można zrobić kruche ciasto w wersji nieco zdrowszej i odpowiedniejszej dla insulinoopornych.    Uwaga! Chcę jednak zaznaczyć, że to…

Czytaj więcej

Bułeczki twarogowe

  Bułeczki twarogowe na diecie? W ogóle bułeczki? Pewnie wiele osób miałoby się ochotę obruszyć? A przecież nie ma czym. W zdrowej diecie jest miejsce niemal na każdą potrawę/składnik, ale ja nie o tym chciałam. Te bułeczki nikomu krzywdy nie zrobią (wykluczając osoby, które konkretnych produktów oczywiście nie mogą jeść ze względu na stan zdrowia).…

Czytaj więcej

Pleśniak razowy czyli uzdrowiona wersja pleśniaka

  Pleśniak razowy to zdrowsza wersja popularnego ciasta na kruchym spodzie zwieńczonego bezą i kruszonką. Ciasto to łączy w sobie słodycz bezy i kwaskowy smak dżemu z czarnej porzeczki (ja użyłam też truskawkowego, który podbił moje serce). Choć nazwa nie brzmi zachęcająco, bo w końcu pleśniak razowy raczej nie wywołuje cudownych skojarzeń, zapewniam Cię, że…

Czytaj więcej

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami pachnące wanilią i cynamonem to idealna propozycja na jesienną pluchę. Uwielbiam je nie tylko ze względu na jego smak, ale również prostotę przygotowania. Spróbuj, a przekonasz się jak szybko i łatwo możesz zrobić to pyszne ciasto. Wyeliminowanie cukru, a także dodanie mąki pełnoziarnistej, czyni z niego deser, który można pałaszować bez…

Czytaj więcej

Sałatka z komosy z granatem i fetą

  Sałatka z komosy z grantem i fetą to dla mnie połączenie idealne. Słona feta, pyszny i słodki granat. Pietruszka nadająca świeżości, orzechy… Uwielbiam takie sałatki za ich prostotę, ale jednocześnie za smak. Są też szybkie w przygotowaniu. W wersji bezmlecznej tej sałatki można użyć marynowanego lub wędzonego tofu.   Sałatka jest naturalnie bezglutenowa z…

Czytaj więcej

Placuszki twarogowe które pokochają wszyscy!

Placuszki twarogowe, które pokochają wszyscy? Brzmi trochę zuchwale, ale fakt jest taki, że naprawdę każdy lubi gdy je przygotowuję. Dzieci również! Są super smaczne, proste w przygotowaniu i nie wymagają posiadania w domu bardzo udziwnionych składników. Przygotujesz je w chwilkę. Sprawdzą się gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale też na śniadanie czy kolację na…

Czytaj więcej

Buddha bowl z soczewicą i bulgurem

Buddha bowl z soczewicą i bulgurem jest dziecinnie prostym wegetariańskim daniem, które sprawdzi się na diecie w insulinooporności, PCOS, niedoczynności tarczycy, u osób na diecie wegetariańskiej. W opcji bez jogurtu greckiego, a z jogurtem roślinnym będzie odpowiednia też dla wegan. Lubię publikować tutaj przepisy, które dbają także o poprawę lub utrzymanie prawidłowych wartości lipidogramu (cholesterolu,…

Czytaj więcej

Cukinia pieczona z hummusem (danie wegańskie, bezglutenowe)

Cukinia pieczona z hummusem to jest danie pt. „czyścimy lodówkę”. A dodatkowo z etykietą „zróbmy to szybko”. 🙂 Uwielbiam takie proste dania, które właściwie robią się same. Czemu same? Hummus miałam gotowy, ugotowaną komosę też. Wystarczyło po dokończeniu pieczenia ciastek włożyć jeszcze do piekarnika cukinię. Odczekać kilkanaście minut i gotowy obiad w wersji wegańskiej podano…

Czytaj więcej