Granola piernikowo-daktylowa (chrupiąca i przepyszna)

Granola piernikowa z tego przepisu to hit w pracy mojego lubego. Taki hit, że nie obyło się bez tłumaczenia przepisu na język angielski, aby wszystkie koleżanki mogły skorzystać 🙂 Jest zdrowa, pyszna, prosta w przygotowaniu i łatwo ją zmodyfikować do wersji bezmlecznej czy wegańskiej. Niewątpliwym plusem granoli jest to, że można ją dość długo przechowywać,…

Czytaj więcej

Kotlety brokułowe – szybkie, zdrowe i przepyszne (bezglutenowe)

  Kotlety brokułowe to wspaniały sposób na przemycanie warzyw w diecie. Idealnie nadają się one również do wykorzystania w różnych posiłkach. Kotlety brokułowe można zjeść jako element obiadu, położyć na pieczywie i zjeść w formie kanapki, samodzielnie z sałatką lub, tak jak ja zaprezentowałam w tym przepisie, z tzatzykami. Sprawdzą się dodane do lunchboxa, no…

Czytaj więcej

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami pachnące wanilią i cynamonem to idealna propozycja na jesienną pluchę. Uwielbiam je nie tylko ze względu na jego smak, ale również prostotę przygotowania. Spróbuj, a przekonasz się jak szybko i łatwo możesz zrobić to pyszne ciasto. Wyeliminowanie cukru, a także dodanie mąki pełnoziarnistej, czyni z niego deser, który można pałaszować bez…

Czytaj więcej

Buddha bowl z soczewicą i bulgurem

Buddha bowl z soczewicą i bulgurem jest dziecinnie prostym wegetariańskim daniem, które sprawdzi się na diecie w insulinooporności, PCOS, niedoczynności tarczycy, u osób na diecie wegetariańskiej. W opcji bez jogurtu greckiego, a z jogurtem roślinnym będzie odpowiednia też dla wegan. Lubię publikować tutaj przepisy, które dbają także o poprawę lub utrzymanie prawidłowych wartości lipidogramu (cholesterolu,…

Czytaj więcej

Makaron z pancettą w sosie pomidorowym w 15 minut (łatwa modyfikacja na diecie bezglutenowej i bezmlecznej)

Makaron z pancettą w sosie pomidorowym  pokochają wszyscy, którzy chcą zrobić obiad w 15 minut. 🙂 Dosłownie zajmuje on tyle co ugotowanie makaronu. Docenią go więc osoby, które potrzebują przygotować coś do zjedzenia dla rodziny w tempie ekspesowym, ale też mamy karmiące, które mają naprawdę okrojoną ilość czasu na przygotowywanie posiłków. Do tego obiadu niezbędna…

Czytaj więcej

Cukinia pieczona z hummusem (danie wegańskie, bezglutenowe)

Cukinia pieczona z hummusem to jest danie pt. „czyścimy lodówkę”. A dodatkowo z etykietą „zróbmy to szybko”. 🙂 Uwielbiam takie proste dania, które właściwie robią się same. Czemu same? Hummus miałam gotowy, ugotowaną komosę też. Wystarczyło po dokończeniu pieczenia ciastek włożyć jeszcze do piekarnika cukinię. Odczekać kilkanaście minut i gotowy obiad w wersji wegańskiej podano…

Czytaj więcej