Korzenne ciasto marchewkowe (bez jaj, mleka, mąki i cukru)

Ciasto marchewkowe w wersji korzennej to moja propozycja na coś słodkiego, bez grzechu, ale już w bardziej świątecznym klimacie. No, a co najmniej zimowym. 🙂 Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale zwykle są one bardzo przesłodzone. To z przepisu zresztą nie jest też typowym ciastem marchewkowym. Inspiracją do tego przepisu była książka Moniki Mrozowskiej i jej przepis…

Czytaj więcej

Śliwkowe kulki mocy (bezmleczne, bezglutenowe, bez cukru)

Kulki mocy czyli fit słodycze w kilka minut biją rekordy popularności. Ja również przygotowuję czasem takie kulki jako zamiennik słodkości. Dzisiaj chciałam pokazać Wam super szybki przepis na jedną z wariacji kulek mocy. Tym razem wykorzystałam moc suszonych śliwek.     ŚLIWKOWE KULKI MOCY   SKŁADNIKI:   150 g suszonych śliwek 30g płatków jaglanych (można…

Czytaj więcej

Krakersy bezglutenowe bez mleka, bez jaj, drożdży, cukru i mąki

Krakersy bezglutenowe upiekłam jakiś czas temu po raz pierwszy z ciekawości oraz chęci znalezienia jakiegoś zamiennika chleba, dla osób, które są na dietach eliminacyjnych. Z racji tego, że eliminacja nabiału, glutenu i jaj często chodzi w parze szukałam czegoś szybkiego, smacznego, łatwego i o dużej wartości odżywczej. Każdy dietetyk bowiem doskonale wie, że przy tych…

Czytaj więcej

Jaglanka na mleku kokosowym z makiem i jabłkiem (bezglutenowa, bezmleczna)

Jaglanka na mleku kokosowym to bezglutenowa i bezmleczna wersja śniadania dla łasuchów czyli osób, które lubią z rana zjeść coś zdrowego, ale na słodko. Ogromna część moich podopiecznych prosi mnie podczas układania jadłospisów o różne wariacje słodkich śniadań czyli np. owsianki, jaglanki, gryczanki. W zależności od tego jakiej bazy użyjemy taki posiłek otrzymamy. Jeśli bazą…

Czytaj więcej

Domowa przyprawa fajita do mięs i warzyw

Domowa przyprawa fajita to bardzo prosta mieszanka, która urozmaici przygotowywane dania, nada im nieco meksykańskiego charakteru i oszczędzi czas podczas przygotowywania dań. Nie wiem czy Ty też czasem tak masz, że po prostu brakuje Ci pomysłu i swoje dania przyprawiasz nieustannie w podobny sposób? Wciąż dajesz zioła prowansalskie albo robisz kurczaka w papryce? Cóż większość…

Czytaj więcej