Owsianka cynamonowa z borówkami i kokosem (dodaj mleko roślinne i będzie wegańska)

Owsianka to kultowa śniadaniowa propozycja.  Choć przyznać muszę, że dla mnie nie ma znaczenia czy zjem owsiankę na śniadanie czy na kolację. Gdy mam ochotę na ciepły i słodki posiłek owsianka jest jedną z najcześciej wybieranych opcji. 🙂 No może oprócz placuszków na kefirze. ) Słodki posiłek to w ogóle coś co polecam szczególnie osobom,…

Czytaj więcej

Hummus z suszonymi pomidorami i czarnuszką – idealny w diecie propłodnościowej, bogaty w żelazo

Hummus z suszonymi pomidorami jest idealną propozycją dodatku na kanapkę nie tylko dla wegetarian i wegan. Cieszy mnie, że coraz częściej osoby na dietach tradycyjnych sięgają po warzywa strączkowe. Tym razem przygotowałam humus w wersji z suszonymi pomidorami i czarnuszką. Chciałam uzyskać dodatek do pieczywa o wysokiej zawartości żelaza. Pomidory suszone są bowiem w nie…

Czytaj więcej

Chleb żytni z ziołami – prosty i przepyszny przepis + mega ciekawostka, którą musisz znać

Chleb żytni razowy to idealne pieczywo dla osób eliminujących pszenicę z diety, ale także dla osób z insulinoopornością. Przepis z tego wpisu to chleb żytni, ale nie na zakwasie, a na drożdżach. Oczywiście byłoby super gdyby każdy mógł jadać ten na zakwasie, ale z mojej praktyki konsultacyjnej wynika, że dla sporej grupy osób jest on…

Czytaj więcej

Wegańskie curry z tofu, orzeszkami słonymi i mleczkiem kokosowym – proste i przepyszne

Wegańskie curry z tofu z mleczkiem kokosowym to proste danie, które przekonałoby niejednego mięsożercę do tego, że kuchnia wegańska nie tylko może być ciekawa, ale jest też bardzo smaczna i zdrowa. W oryginalne to wegańskie curry z tofu przygotowywałam z pastą massaman (link do niej poniżej w składnikach). Zdając sobie sprawę, że nie każdy może…

Czytaj więcej

Przepyszne placuszki na kefirze bez cukru i mąki z jabłkami i cynamonem

Placuszki na kefirze to przepis nawet dla tych, którzy kefiru nie lubią. 🙂 Miękkie, delikatne, bardzo smaczne i puszyste. Nie ma w nich grama cukru ani tradycyjnej mąki. Zastąpiłam mąkę zmielonymi drobno płatkami owsianymi górskimi. Inspiracją dla tego przepisu stanowił oryginalny Kingi Paruzel. Wyeliminowałam jednak wspomniany cukier i mąkę, aby zrobić z nich jeszcze zdrowszą opcję…

Czytaj więcej

Pieczone kotlety mielone z marchewką i pieczarkami (bezglutenowe i bezmleczne)

Pieczone kotlety mielone to najprostszy sposób na to jak wersję tradycyjną „uzdrowić” i zmniejszyć wartość kaloryczną. W wersji, którą znajdziesz w tym przepisie nie użyłam również bułki ani mleka więc sprawdzą się dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. U osób eliminujących jaja można je zastąpić „glutkiem” z siemienia lnianego. 🙂 Wzbogaciłam smak kotletów warzywami,…

Czytaj więcej

Najprostsza domowa granola z żurawiną i cynamonem – chrupiąca i aromatyczna

Domowa granola z żurawiną i cynamonem jest idealnym szybkim sposobem na zjedzenie śniadania na słodko. Szczególnie gdy dodamy do niej jogurt naturalny czy grecki, nieco sezonowych owoców i dodatkowe orzechy. To absolutnie bomba odżywcza, która daje zatrzyk energii na cały dzień!   Taka domowa granola sprawdzi się w jadłospisach osób zaganianym, można wziąć ją do…

Czytaj więcej

Curry z zielonej soczewicy z batatami z wolnowaru (slow cookera) lub tradycyjnie

Pomysł na szybkie gotowanie? Cóż… nie ma chyba lepszego niż użycie wolnowaru. Curry z zielonej soczewicy z wolnowaru to idealna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie. Przepis można też wykorzystać gotując tradycyjie jeśli nie posiadasz slowcookera (wolnowaru).   Uwaga 🙂 Ten przepis to 6 sporych pocji także jeśli gotujesz tylko dla…

Czytaj więcej

Krem z pomidorów (wegański) w 15 minut!

Krem z pomidorów to chyba najprostsza zupa świata. Myślę, że gdybym była początkująca w kuchni (a przecież jeszcze niedawno byłam) to na pewno nie ogarnąłby mnie strach na samą myśl o gotowaniu takiej zupy. 🙂 Kiedyś bowiem przerażały mnie przepisy, gotowanie, odmierzanie. Dzisiaj choć wiem, że naprawdę dobrze gotować umieją nieliczni i żadnym Amaro to…

Czytaj więcej

Burgery z zielonej soczewicy (wegańskie, bezglutenowe) i nieziemsko pyszne

Burgery z zielonej soczewicy to danie proste, wdzięczne (bo moża je wykorzystywać na wiele sposobów) i naprawdę zdrowe. Wszystkie osoby na diecie wegańskiej je docenią choć uważam, że są tak naprawdę idealne dla wszystkich. Oprócz oczywiście osób, które z powodów zdrowotnych muszą strączki z diety wyeliminowć. Nie będę owijała w bawełnę. Burgery z tego przepisu…

Czytaj więcej

Bezmleczna owsianka z mango i wiórkami kokosowymi (wegańska)

Owsianka z mango to prosta propozycja na owsiankę szczególnie dla tych, którzy kochają ciepłe śniadania na słodko. Wiem, że takich osób jest naprawdę dużo, a że nie każdy chce jadać ciągle opcje z jabłkiem czy gruszką dlatego postanowiłam, że prosty przepis umieszczę na blogu. Warto również sprawdzić poniższe przepisy: → Owsianka z makiem → Pieczona…

Czytaj więcej