Granola piernikowo-daktylowa (chrupiąca i przepyszna)

Granola piernikowa z tego przepisu to hit w pracy mojego lubego. Taki hit, że nie obyło się bez tłumaczenia przepisu na język angielski, aby wszystkie koleżanki mogły skorzystać 🙂 Jest zdrowa, pyszna, prosta w przygotowaniu i łatwo ją zmodyfikować do wersji bezmlecznej czy wegańskiej. Niewątpliwym plusem granoli jest to, że można ją dość długo przechowywać,…

Czytaj więcej

Kotlety brokułowe – szybkie, zdrowe i przepyszne (bezglutenowe)

  Kotlety brokułowe to wspaniały sposób na przemycanie warzyw w diecie. Idealnie nadają się one również do wykorzystania w różnych posiłkach. Kotlety brokułowe można zjeść jako element obiadu, położyć na pieczywie i zjeść w formie kanapki, samodzielnie z sałatką lub, tak jak ja zaprezentowałam w tym przepisie, z tzatzykami. Sprawdzą się dodane do lunchboxa, no…

Czytaj więcej

Sałatka z komosy z granatem i fetą

  Sałatka z komosy z grantem i fetą to dla mnie połączenie idealne. Słona feta, pyszny i słodki granat. Pietruszka nadająca świeżości, orzechy… Uwielbiam takie sałatki za ich prostotę, ale jednocześnie za smak. Są też szybkie w przygotowaniu. W wersji bezmlecznej tej sałatki można użyć marynowanego lub wędzonego tofu.   Sałatka jest naturalnie bezglutenowa z…

Czytaj więcej

Placuszki twarogowe które pokochają wszyscy!

Placuszki twarogowe, które pokochają wszyscy? Brzmi trochę zuchwale, ale fakt jest taki, że naprawdę każdy lubi gdy je przygotowuję. Dzieci również! Są super smaczne, proste w przygotowaniu i nie wymagają posiadania w domu bardzo udziwnionych składników. Przygotujesz je w chwilkę. Sprawdzą się gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale też na śniadanie czy kolację na…

Czytaj więcej

Buddha bowl z soczewicą i bulgurem

Buddha bowl z soczewicą i bulgurem jest dziecinnie prostym wegetariańskim daniem, które sprawdzi się na diecie w insulinooporności, PCOS, niedoczynności tarczycy, u osób na diecie wegetariańskiej. W opcji bez jogurtu greckiego, a z jogurtem roślinnym będzie odpowiednia też dla wegan. Lubię publikować tutaj przepisy, które dbają także o poprawę lub utrzymanie prawidłowych wartości lipidogramu (cholesterolu,…

Czytaj więcej

Makaron z pancettą w sosie pomidorowym w 15 minut (łatwa modyfikacja na diecie bezglutenowej i bezmlecznej)

Makaron z pancettą w sosie pomidorowym  pokochają wszyscy, którzy chcą zrobić obiad w 15 minut. 🙂 Dosłownie zajmuje on tyle co ugotowanie makaronu. Docenią go więc osoby, które potrzebują przygotować coś do zjedzenia dla rodziny w tempie ekspesowym, ale też mamy karmiące, które mają naprawdę okrojoną ilość czasu na przygotowywanie posiłków. Do tego obiadu niezbędna…

Czytaj więcej

Cukinia pieczona z hummusem (danie wegańskie, bezglutenowe)

Cukinia pieczona z hummusem to jest danie pt. „czyścimy lodówkę”. A dodatkowo z etykietą „zróbmy to szybko”. 🙂 Uwielbiam takie proste dania, które właściwie robią się same. Czemu same? Hummus miałam gotowy, ugotowaną komosę też. Wystarczyło po dokończeniu pieczenia ciastek włożyć jeszcze do piekarnika cukinię. Odczekać kilkanaście minut i gotowy obiad w wersji wegańskiej podano…

Czytaj więcej