Pieczony tuńczyk z oliwkami i pomidorami – super szybki przepis

Inspiracją do przygotowania tego szybkiego dania jakim jest pieczony tuńczyk był przepis z tego wpisu.  Autorka użyła łososia, a ja dysponowałam akurat tuńczykiem więc zmieniłam rybę. Dodatkowo dodałam nieco chilli, oregano i zamiast zwykłej oliwy z oliwek użyłam taką z chilli. Ryba dzięki temu oprócz włoskiego smaku nabiera nieco ostrości 🙂     PIECZONY TUŃCZYK Z…

Czytaj więcej

3 przepisy na wegetariańskie obiady z ebooka „Proste obiady wegetariańskie” odpowiednie dla insulinoopornych

Wegetariańskie obiady zamiast mięsnych nieustannie zyskują na sile co bardzo mnie cieszy. Jakkolwiek wiecie, że nie jestem osobą na diecie wegańskiej ani wegetariańskiej konsultuję wiele osób, które nie jedzą mięsa i ryb. Coraz więcej też osób prosi mnie o treści na blogu o tematyce bezmięsnej. Staram się wychodzic naprzeciw każdemu, bo każdy ma inne potrzeby…

Czytaj więcej

Owsianka cynamonowa z borówkami i kokosem (dodaj mleko roślinne i będzie wegańska)

Owsianka to kultowa śniadaniowa propozycja.  Choć przyznać muszę, że dla mnie nie ma znaczenia czy zjem owsiankę na śniadanie czy na kolację. Gdy mam ochotę na ciepły i słodki posiłek owsianka jest jedną z najcześciej wybieranych opcji. 🙂 No może oprócz placuszków na kefirze. ) Słodki posiłek to w ogóle coś co polecam szczególnie osobom,…

Czytaj więcej

Hummus z suszonymi pomidorami i czarnuszką – idealny w diecie propłodnościowej, bogaty w żelazo

Hummus z suszonymi pomidorami jest idealną propozycją dodatku na kanapkę nie tylko dla wegetarian i wegan. Cieszy mnie, że coraz częściej osoby na dietach tradycyjnych sięgają po warzywa strączkowe. Tym razem przygotowałam humus w wersji z suszonymi pomidorami i czarnuszką. Chciałam uzyskać dodatek do pieczywa o wysokiej zawartości żelaza. Pomidory suszone są bowiem w nie…

Czytaj więcej

Wegańskie curry z tofu, orzeszkami słonymi i mleczkiem kokosowym – proste i przepyszne

Wegańskie curry z tofu z mleczkiem kokosowym to proste danie, które przekonałoby niejednego mięsożercę do tego, że kuchnia wegańska nie tylko może być ciekawa, ale jest też bardzo smaczna i zdrowa. W oryginalne to wegańskie curry z tofu przygotowywałam z pastą massaman (link do niej poniżej w składnikach). Zdając sobie sprawę, że nie każdy może…

Czytaj więcej

Przepyszne placuszki na kefirze bez cukru i mąki z jabłkami i cynamonem

Placuszki na kefirze to przepis nawet dla tych, którzy kefiru nie lubią. 🙂 Miękkie, delikatne, bardzo smaczne i puszyste. Nie ma w nich grama cukru ani tradycyjnej mąki. Zastąpiłam mąkę zmielonymi drobno płatkami owsianymi górskimi. Inspiracją dla tego przepisu stanowił oryginalny Kingi Paruzel. Wyeliminowałam jednak wspomniany cukier i mąkę, aby zrobić z nich jeszcze zdrowszą opcję…

Czytaj więcej

Pieczone kotlety mielone z marchewką i pieczarkami (bezglutenowe i bezmleczne)

Pieczone kotlety mielone to najprostszy sposób na to jak wersję tradycyjną „uzdrowić” i zmniejszyć wartość kaloryczną. W wersji, którą znajdziesz w tym przepisie nie użyłam również bułki ani mleka więc sprawdzą się dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. U osób eliminujących jaja można je zastąpić „glutkiem” z siemienia lnianego. 🙂 Wzbogaciłam smak kotletów warzywami,…

Czytaj więcej

Najprostsza domowa granola z żurawiną i cynamonem – chrupiąca i aromatyczna

Domowa granola z żurawiną i cynamonem jest idealnym szybkim sposobem na zjedzenie śniadania na słodko. Szczególnie gdy dodamy do niej jogurt naturalny czy grecki, nieco sezonowych owoców i dodatkowe orzechy. To absolutnie bomba odżywcza, która daje zatrzyk energii na cały dzień!   Taka domowa granola sprawdzi się w jadłospisach osób zaganianym, można wziąć ją do…

Czytaj więcej

Curry z zielonej soczewicy z batatami z wolnowaru (slow cookera) lub tradycyjnie

Pomysł na szybkie gotowanie? Cóż… nie ma chyba lepszego niż użycie wolnowaru. Curry z zielonej soczewicy z wolnowaru to idealna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie. Przepis można też wykorzystać gotując tradycyjie jeśli nie posiadasz slowcookera (wolnowaru).   Uwaga 🙂 Ten przepis to 6 sporych pocji także jeśli gotujesz tylko dla…

Czytaj więcej

Krem z pomidorów (wegański) w 15 minut!

Krem z pomidorów to chyba najprostsza zupa świata. Myślę, że gdybym była początkująca w kuchni (a przecież jeszcze niedawno byłam) to na pewno nie ogarnąłby mnie strach na samą myśl o gotowaniu takiej zupy. 🙂 Kiedyś bowiem przerażały mnie przepisy, gotowanie, odmierzanie. Dzisiaj choć wiem, że naprawdę dobrze gotować umieją nieliczni i żadnym Amaro to…

Czytaj więcej

Burgery z zielonej soczewicy (wegańskie, bezglutenowe) i nieziemsko pyszne

Burgery z zielonej soczewicy to danie proste, wdzięczne (bo moża je wykorzystywać na wiele sposobów) i naprawdę zdrowe. Wszystkie osoby na diecie wegańskiej je docenią choć uważam, że są tak naprawdę idealne dla wszystkich. Oprócz oczywiście osób, które z powodów zdrowotnych muszą strączki z diety wyeliminowć. Nie będę owijała w bawełnę. Burgery z tego przepisu…

Czytaj więcej