Placuszki piernikowo-orzechowe – bez jajek, idealne do modyfikacji w wersji bezmlecznej, wegańskiej

krem z cukinii z gruszką
Krem z cukinii z gruszką – szybki, przepyszny (wegetariański, bezglutenowy)
30 czerwca 2019
insulinoopornosc latem
Insulinooporność latem czyli jak sobie poradzić z dietą gdy na zewnątrz upały?
9 lipca 2019

Placuszki piernikowo-orzechowe – bez jajek, idealne do modyfikacji w wersji bezmlecznej, wegańskiej

placuszki

Placuszki piernikowo-orzechowe to propozycja dla osób, które uwielbiają dania mączne, ale chociażby ze względu na zaburzenia glukozowo-insulinowe (w tym insulinooporność czy stan przedcukrzycowy) obawiają się je jeść. Będą także idealne dla osób, które z powodu chociażby alerii na biało jaja nie mogą go spożywać.

 

Aby dostosować tego typu placuszki do diety w insulinooporności (ale nie bój się! osoby zdrowe spokojnie mogą takie opcje jeść) użyłam oprócz mąki płatków oraz źródła tłuszczu, którym jest masło orzechowe. Aby nie dostarczać dodatkowych węglowodanów prostych w przepisie jest użyty erytrol (ma ZERO kalorii). Te zabiegi sprawiają, że ilość błonnika w placuszkach się zwiększa, mamy tłuszcze opóźniające opróżnianie żołądka + zmniejszające  wyrzuty insuliny. Mam nadzieję, że Wam posmakuję. 🙂

Sprawdzą się świetnie także na zimno. Można je zapakować i wziąć ze sobą do pracy, dać dzieciakom jako zdrowszą przekąskę niż batonik, zjeść na kolację albo przerobić na deser 🙂 Smacznego!

PLACUSZKI PIERNIKOWO-ORZECHOWE BEZ JAJEK 

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE (415 g)

 

  • 200 g (0,8 szklanki) mleka spożywczego 1,5% tłuszczu (można zastąpić mlekiem roslinnym)
  • 75 g (5 łyżek) mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zastąpić mieszanką mąk bezglutenowych lub np. mąką pszenną typ powyżej 1850)
  • 75 g (7,5 łyżki) płatków owsianych (górskich)
  • 30 g (2 łyżeczki) masła orzechowego (dowolnego typu)
  • 15 g (3 łyżeczki) erytrolu (jeśli nie dysponujesz zastąp ksylitolem, syropem z agawy czy nawet cukrem)
  • 10 g (1 łyżka) oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 10 g (2 łyżeczki) siemienia lnianego (świeżo mielonego)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru (ewentualnie zastąp cynamonem i odrobiną kardamonu)
  • 1/2 łyżeczki sody

 

PRZYGOTOWANIE

 

Z siemienia przygotuj “jajko”. Zalej siemię 3 łyżkami gorącej wody i szybko dokładnie wymieszaj.
Do miski wrzuć płatki, dodaj sodę, mąkę, przyprawę do piernika i erytrol. Wymieszaj. Dodaj mleko, masło orzechowe oraz siemię. Wymieszaj ponownie i zostaw na chwilę, aby płatki nieco wchłonęły płyn i zmiękły. Na sam koniec dodaj oliwę.
Smaż placuszki na beztłuszczowej patelni z obu stron na złoty kolor. Nakładaj masę łyżką stołową obficie na patelnię. Z tego przepisu wychodzi około 9 placuszków.

 

PLACUSZKI

 

zdrowe odżywianie newsletter

Oceń ten artykuł
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak
Mgr dietetyki. Ukończyłam studia dietetyczne na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie, a także w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uczyłam się również w Akdeniz Univeristy in Antalya. Obecnie uczę się w najstarszej szkole coachingu w Europie czyli Manhattan Noble Coaching w Anglii. Mieszkam w Anglii. Prywatnie uwielbiam czytać, uczyć się, doskonalić, poznawać siebie, słuchać audiobooków i podcastów. I wiele więcej. :)
Przeczytaj poprzedni wpis:
krem z cukinii z gruszką
Krem z cukinii z gruszką – szybki, przepyszny (wegetariański, bezglutenowy)

Krem z cukinii z gruszką - zupa krem idealna moim zdaniem na ciepło i zimno jako chłodnik.  Ja generalnie uwielbiam zupy kremy! Mogłabym blendować niemal wszystko. […]

Zamknij