Placuszki owsiane idealne na śniadanie

zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy czerwonej z curry
9 marca 2015
gadżety kuchenne
14 gadżetów kuchennych, które przydadzą się w kuchni
24 marca 2015
ciastka owsiane

Owsianka wygrywa od zawsze prostotą przygotowania – wystarczą płatki owsiane, mleko, odrobina dodatków i mamy gotowe pożywne i zdrowe śniadanie! Co jeszcze możemy przygotować z płatków owsianych? Placuszki! Ale dla odmiany nie smażone, a pieczone. Dzięki temu placuszki są mniej kaloryczne, a my zaoszczędzimy czas – nie musimy stać nad patelnią 😉 Placuszki owsiane to świetny pomysł na śniadanie na ciepło, ale też się sprawdzą na zimno jako przekąska w pracy czy w podróży.

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • 6 łyżek amarantusa ekspandowanego (opcjonalnie)
  • banan
  • ½ kostki twarogu półtłustego
  • 1-2 jajka
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • garść rodzynków
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  • Zblenduj twaróg, banana, jajko oraz miód lub syrop z agawy. Połącz masę z płatkami owsianymi i posiekanymi rodzynkami.
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż ciasto formując małe placuszki i piecz 15 minut w temperaturze 200 C
  • Placuszki podawaj z owocami.

 

DSCF2491

Wskazówki:

  • Jeśli lubisz czekoladowy smak dodaj do masy kakao.
  • Eksperymentuj z dodatkami! Wypróbuj odrobinę gorzkiej czekolady, żurawinę i orzechy.

 

 


 

 

 

Daria Nikołajuk
Daria Nikołajuk
Dopiero zaczyna się nasza przygoda z Kreatornią Zmian, a już zakochałam się w tym miejscu. Z całego serca wierzę, że wytrwam w swoich postanowieniach i będę stawała się coraz lepszym człowiekiem. Dla siebie i dla innych.
RSS
Facebook
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram
Przeczytaj poprzedni wpis:
zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy czerwonej z curry

Zupa z soczewicy to pożywny, pełnowartościowy posiłek, który może być traktowany jako pełne danie obiadowe. Dostarcza dużej ilości likopenu, karotenu, kwasu foliowego, tiaminy, żelaza, miedzi i […]

Zamknij