Makowiec na pełnoziarnistym cieście kruchym

Makowiec na pełnoziarnistym cieście czekał ponad rok na publikację. Niesamowite jest to, że wpis ten przygotowałam dokładnie rok temu i nie opublikowałam. Czemu? Nie mam pojęcia.  Cóż nadrabiam więc w tym roku, aby jednak pokazać, że można zrobić kruche ciasto w wersji nieco zdrowszej i odpowiedniejszej dla insulinoopornych.    Uwaga! Chcę jednak zaznaczyć, że to…

Czytaj więcej

Pleśniak razowy czyli uzdrowiona wersja pleśniaka

  Pleśniak razowy to zdrowsza wersja popularnego ciasta na kruchym spodzie zwieńczonego bezą i kruszonką. Ciasto to łączy w sobie słodycz bezy i kwaskowy smak dżemu z czarnej porzeczki (ja użyłam też truskawkowego, który podbił moje serce). Choć nazwa nie brzmi zachęcająco, bo w końcu pleśniak razowy raczej nie wywołuje cudownych skojarzeń, zapewniam Cię, że…

Czytaj więcej

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami pachnące wanilią i cynamonem to idealna propozycja na jesienną pluchę. Uwielbiam je nie tylko ze względu na jego smak, ale również prostotę przygotowania. Spróbuj, a przekonasz się jak szybko i łatwo możesz zrobić to pyszne ciasto. Wyeliminowanie cukru, a także dodanie mąki pełnoziarnistej, czyni z niego deser, który można pałaszować bez…

Czytaj więcej

Domowe lody czekoladowe – banalnie proste i szybkie (wegańskie, bezglutenowe)

Domowe lody w wersji mango z pistacjami są już na blogu. Teraz czas na coś dla miłośników lodów czekoladowych czyli domowe lody czekoladowe. 🙂 Lody z tego przepisu są banalnie proste, smaczne, nie wymagają żadnych dodatkowych maszyn do lodów, a jedynie foremek. Są świetnie gdy mamy ochotę na coś słodkiego, idealnie na diecie eliminującej nabiał…

Czytaj więcej

Klopsy z cukinią i suszonymi pomidorami – bezglutenowe, szybki i proste

Klopsy z cukinią i suszonymi pomidorami polecają się dla tych, którym zależy na czymś szybkim do zjedzenia i dodatkowo o niskiej wartości kalorycznych. Myślę, więc że każdy na diecie odchudzającej będzie zadowolony, bo tych klopsów się nie smaży, a piecze.  🙂 Lubię pieczenie nie tylko dlatego, że jest zdrowsze niż smażenie, ale też dlatego, że…

Czytaj więcej

Chleb z mąki gryczanej i ryżowej – bezglutenowy, super prosty przepis

Chleb z mąki gryczanej to chyba najczęstszy wybór osób na dietach bezglutenowych, które powinny przestrzegać również zasad związanych z odpowiednim indeksem glikemicznym posiłków. Ten chleb to moja propozycja dla wszystkich osób, które narzekają na trudności w znalezieniu dobrego pieczywa bezglutenowego. Nie wspominając już, że wiele z nich to coś co przypomina bardziej chleb tostowy niż…

Czytaj więcej

Chleb żytni z ziołami – prosty i przepyszny przepis + mega ciekawostka, którą musisz znać

Chleb żytni razowy to idealne pieczywo dla osób eliminujących pszenicę z diety, ale także dla osób z insulinoopornością. Przepis z tego wpisu to chleb żytni, ale nie na zakwasie, a na drożdżach. Oczywiście byłoby super gdyby każdy mógł jadać ten na zakwasie, ale z mojej praktyki konsultacyjnej wynika, że dla sporej grupy osób jest on…

Czytaj więcej