Smoothie wiśniowe przeciwzapalne (wegańskie)

Smoothie wiśniowe w wersji przeciwzapalnej jest idealne dla osób, które powinny szczególnie zadbać o ilość przeciwzapalnych składników w diecie (to właściwie wszyscy :). Podobne smoothie można znaleźć w moim  jadłospisie dla kobiet z PCOS. Wykorzystałam w nim kakao, goździki, wiśnie – to cała gama antyoksydantów walczących o nasze zdrowie na codzień.  Smoothie wzbogacone jest też pełnymi…

Czytaj więcej

Lody malinowe (bezglutenowe, łatwe do zmodyfikowania w wersji wegańskiej)

Lody malinowe zrobiłam w ramach eksperymentu. Tym razem dodałam do nich odżywkę białkową. Chciałam sprawdzić jak to wpłynie na smak i konsystencję. Wyszły naprawdę bardzo smaczne, ale mam wrażenie, że przez dodatek odżywki szybciej się rozmrażają niż lody mango z pistacjami czy czekoladowe. Może to i dobrze 🙂 Jeśli jesteś na diecie bezmlecznej lub wegańskiej…

Czytaj więcej

Smoothie owoce leśne z pyłkiem kwiatowym

Smoothie z owoców leśnych z pyłkiem kwiatowym – idealna na upały – choć nie tylko.  W sezonie letnim można korzystać z dobrodziejstw owoców i miksować wszystko w ogromnych ilościach. Ty także możesz przygotować swoją mieszankę owocową. W zimie natomiast, smoothie leśne owoce może zostać sporządzone z owoców mrożonych. W tej wersji, aby zbilansować posiłek pod…

Czytaj więcej

Placuszki piernikowo-orzechowe – bez jajek, idealne do modyfikacji w wersji bezmlecznej, wegańskiej

Placuszki piernikowo-orzechowe to propozycja dla osób, które uwielbiają dania mączne, ale chociażby ze względu na zaburzenia glukozowo-insulinowe (w tym insulinooporność czy stan przedcukrzycowy) obawiają się je jeść. Będą także idealne dla osób, które z powodu chociażby alerii na biało jaja nie mogą go spożywać.   Aby dostosować tego typu placuszki do diety w insulinooporności (ale…

Czytaj więcej

Domowe lody mango z pistacjami – przepis z ebooka „Zdrowe słodkości”

Domowe lody mango to w obecnych okolicznościach klimatycznych jedyna słuszna opcja słodkości + orzeźwienia. 🙂 Ja bym za lody dała się pokroić! Uwielbiam je!  Problem tylko w tym, że wiele opcji dostępnych w sklepach nie jest jadalna albo super hiper kaloryczna. W najnowszym ebooku ze zdrowymi słodkościami znajdują się dwie propozycje na lody na patyku,…

Czytaj więcej

Wegański twarożek z nerkowców o serowym smaku – prosty i przepyszny

Wegański twarożek z nerkowców to w kuchni wegańskiej wszystkim znany zamiennik tradycyjnego twarożku. Jeśli jednak nie jesteś na diecie wegańskiej, ale eliminujesz nabiał taki twarożek może być dla Ciebie dobrym zamiennikiem. Oczywiście twarożek taki to nie jest do końca to samo co ten tradycyjny. Nie ma się co oszukiwać, że smakuje tak samo, ale moim…

Czytaj więcej

Owsianka cynamonowa z borówkami i kokosem (dodaj mleko roślinne i będzie wegańska)

Owsianka to kultowa śniadaniowa propozycja.  Choć przyznać muszę, że dla mnie nie ma znaczenia czy zjem owsiankę na śniadanie czy na kolację. Gdy mam ochotę na ciepły i słodki posiłek owsianka jest jedną z najcześciej wybieranych opcji. 🙂 No może oprócz placuszków na kefirze. ) Słodki posiłek to w ogóle coś co polecam szczególnie osobom,…

Czytaj więcej

Hummus z suszonymi pomidorami i czarnuszką – idealny w diecie propłodnościowej, bogaty w żelazo

Hummus z suszonymi pomidorami jest idealną propozycją dodatku na kanapkę nie tylko dla wegetarian i wegan. Cieszy mnie, że coraz częściej osoby na dietach tradycyjnych sięgają po warzywa strączkowe. Tym razem przygotowałam humus w wersji z suszonymi pomidorami i czarnuszką. Chciałam uzyskać dodatek do pieczywa o wysokiej zawartości żelaza. Pomidory suszone są bowiem w nie…

Czytaj więcej

Przepyszne placuszki na kefirze bez cukru i mąki z jabłkami i cynamonem

Placuszki na kefirze to przepis nawet dla tych, którzy kefiru nie lubią. 🙂 Miękkie, delikatne, bardzo smaczne i puszyste. Nie ma w nich grama cukru ani tradycyjnej mąki. Zastąpiłam mąkę zmielonymi drobno płatkami owsianymi górskimi. Inspiracją dla tego przepisu stanowił oryginalny Kingi Paruzel. Wyeliminowałam jednak wspomniany cukier i mąkę, aby zrobić z nich jeszcze zdrowszą opcję…

Czytaj więcej

Krem z pomidorów (wegański) w 15 minut!

Krem z pomidorów to chyba najprostsza zupa świata. Myślę, że gdybym była początkująca w kuchni (a przecież jeszcze niedawno byłam) to na pewno nie ogarnąłby mnie strach na samą myśl o gotowaniu takiej zupy. 🙂 Kiedyś bowiem przerażały mnie przepisy, gotowanie, odmierzanie. Dzisiaj choć wiem, że naprawdę dobrze gotować umieją nieliczni i żadnym Amaro to…

Czytaj więcej