Wegetariańskie obiady zamiast mięsnych nieustannie zyskują na sile co bardzo mnie cieszy. Jakkolwiek wiecie, że nie jestem osobą na diecie wegańskiej ani wegetariańskiej konsultuję wiele osób, które nie jedzą mięsa i ryb. Coraz więcej też osób prosi mnie o treści na blogu o tematyce bezmięsnej. Staram się wychodzic naprzeciw każdemu, bo każdy ma inne potrzeby żywieniowe.
W tym wpisie prezentuje Wam proste, naprawdę bardzo proste propozycje obiadowe w wersji wegetariańskij i jedną w wersji wegańskiej. Wszystkie pochodzą z ebooka „Proste obiady wegetariańskie”.
Więcej przepisów ułożonych w konkretny jadłospis CEGIEŁKOWY możecie znaleźć w nowych jadłospisach wegetariańskich, które są aktualnie w promocji w sklepie. 🙂
Jadłospisy cegiełkowe charakteryzują się tym, że każdy przepis danego posiłku np. śniadania czy obiadu to jedna cegiełka. Cegiełki (posiłki) śniadaniowe można wymieniać z innymi śniadaniami między sobą, a cebiełkowe obiady z innymi cegiełkowymi obiadami itd. 🙂 To pozwala na dużą elastyczność bo jeśli nie masz ochoty zjeść we wtorek obiadu, który na wtorek jest rozpisany, możesz wybrać dowolny inny. Tak samo jest z kolacjami, śniadaniami i przekąskami. Super prawda? Elastyczność i wygoda 🙂
WEGAŃSKIE CHILLI SIN CARNE (bezglutenowe) – 3 PORCJE
SKŁADNIKI:
- Oliwa z oliwek – 20 g (2 x Łyżka)
- Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
- Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
- Papryka zielona – 140 g (1 x Sztuka)
- Papryka żółta-140g(1 x Sztuka)
- Fasola czerwona w zalewie (konserwowa) – 400 g (20 x Łyżka)
- Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)
- Koncentrat pomidorowy, 30% – 50 g (2 x Łyżka)
- Pomidory krojone w soku pomidorowym – 390 g (1 x Opakowanie)
- Czekolada gorzka – 24 g (4 x Kostka) Cynamon – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
- Mielona papryka chili – 3 g (3 x Szczypta)
- Mielona słodka papryka – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Kasza jaglana – 52 g (4 x Łyżka)
PRZYGOTOWANIE
1. Rozgrzej oliwę i podduś na niej pokrojoną drobno cebulę. Dodaj suche przyprawy. Wymieszaj, zmniejsz ogień i duś jeszcze chwilę mieszając.
2. Następnie dodaj pokrojone w paski papryki i duś na małym ogniu pod przykryciem około 8minut.
3. Dodaj w dalszej kolejności pomidory, koncentrat pomidorowy oraz około 100 ml wody. Duś kolejne 10-15
minut.
4. Po tym czasie dodaj fasolę odsączoną z zalewy i opłukaną pod bieżącą wodą. Duś chwilę i przypraw jeszcze
pieprzem, dodaj sól oraz czekoladę. Pozwól by się rozpuściła.
5. Serwuj z ugotowanym ryżem, pokrojonym awokado i skrop sokiem z cytryny. Jeśli masz świeżą kolendrę
posyp danie.
KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ Z BROKUŁAMI I DIPEM (BEZ GLUTENU, BEZ JAJ)
SKŁADNIKI – 2 PORCJE
- Kasza jaglana – 91 g (7 x Łyżka)
- Soczewica czerwona, nasiona suche – 84 g (7 x Łyżka)
- Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
- Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
- Sól himalajska – 1 g (1 x Szczypta)
- Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta)
- Tymianek – 1 g (0.25 x Łyżeczka)
- Brokuły – 250 g (0.5 x Sztuka)
SKŁADNIKI NA DIP – 2 PORCJE
- Ser typu „Feta” – 75 g (1.5 x Porcja)
- Mielona słodka papryka – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
- Papryka słodka (mielona, wędzona) – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony – 3 g (3 x Szczypta)
PRZYGOTOWANIE
- Ugotuj soczewicę i kaszę jaglaną do miękkości w wodzie.
- Posiekaj drobno cebulę.
- Zmiksuj składniki razem z ulubionymi przyprawami, np solą, pieprzem, tymiankiem.
- Uformuj kotleciki i posmaruj małą ilością oleju.
- Piecz w nagrzanym piekarniku 200 stopni około 20 minut.
- Podaj z dipem „paprykowa feta” i ugotowanym brokułem.
- Dip: zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Przypraw. W razie chęci uzyskanie nieco mniej „zbitej” konsystencji możesz dodać nieco wody.
GRILLOWANY BAKŁAŻAN Z SEZAMOWYM JOGURTEM (bez glutenu,bez jaj)
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
- Bakłażan – 400 g (2 x Sztuka)
- Oliwa z oliwek – 20 g (2 x Łyżka)
- Tahini – 18 g (3 x Łyżeczka)
- Fasola czerwona w zalewie (konserwowa) – 200 g (10 x Łyżka)
- Sezam, nasiona – 20 g (2 x Łyżka)
- Jogurt grecki – 120 g (6 x Łyżka)
- Czosnek granulowany – 3 g (3 x Szczypta)
- Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)
- Koncentrat pomidorowy, 30% – 25 g (1 x Łyżka)
- Bazylia (suszona) – 2 g (0.5 x Łyżeczka)
- Oregano (suszone) – 2 g (0.67 x Łyżeczka)
- Miód pszczeli – 12 g (0.5 x Łyżka)
PRZYGOTOWANIE
- Bakłażana pokrój na plastry, skrop sokiem z cytryny i oliwą oraz posyp bazylią i oregano.
- Umieść na grillowej rozgrzanej patelni i grilluj około 8 minut z obu stron (ewentualnie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 minut na każdą stronę).
- Fasolę odsącz z zalewy, dodaj do niej nieco jogurtu, koncentrat pomidorowy i dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem.
- Pozostały jogurt wymieszaj z tahini i miodem.
- Na gotowego bakłażana nakładaj fasolkę i zjedz z sezamowym jogurtem. Oprósz całość sezamem.