Wegańskie mięso mielone z tego przepisu to efekt poszukiwań wegańskiego zastępcy mięsa. W sklepach jest masę takich opcji, ale skład mnie zawsze przerażał (przynajmniej w Anglii). Uważam, że osoby będące na diecie wegańskiej w większości spożywają zdecydowanie za dużo produktów wysoko przetworzonych, które mają przypominać nabiał, mięso, parówki i inne podobne.
Dieta wegańska może być zdrowa i może być niezdrowa gdy bazuje na gotowcach. Tym przepisem chciałam pomóc znaleźć zamiennik, który byłby przygotowany w domu, z naturalnych składników i mieć przy okazji wysoką wartość odżywczą. 🙂 Inspiracją do przepisu był wpis z tego bloga.
WEGAŃSKIE MIĘSO MIELONE Z TOFU
Składniki (kilka porcji, dla mnie starczyło na 4):
- 390 g tofu naturalnego (tyle miało moje duże opakowanie, należy je dobrze odsączyć)
- 50 g płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 duża łyżka masła orzechowego (użyłam z orzechów ziemnych)
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 3-4 łyżki cebuli prażonej o dobrym składzie czyli niesmażonej na oleju palmowym (można zamienić na 2 łyżeczki cebuli suszonej) – cebula prażona daje bardzo fajną chrupkość
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki kuminu mielonego (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 4 łyżeczki sosu sojowego ciemnego (można wymienić na jasny, dla osób na diecie bezglutenowej sos sojowy powinien być bezglutenowy)
Przygotowanie:
- Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą wraz z płatkami drożdżowymi i prażoną cebulą jeśli jej używasz.
- Tofu rozdrobnij widelcem w misce, dodaj sos sojowy i masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie. Dodaj przyprawy. Ponownie wszystko wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Rozłóż tofu na papierze do pieczenia. Z mojego doświadczenia wynika, że im lepiej rozłożone tofu tym szybciej będzie się „wysuszało”.
- Piecz 7 minut po czym wyjmij i przemieszaj, ponownie piecz 7 minut i przemieszaj. Następnie po kolejnych 7 minutach wyjmij i przemieszaj. W zależności od jakości tofu (jak bardzo dużo wody ma) takie 3 sesje po 7 minut wystarczą lub nie. Jeśli nie to wstaw ponownie na 7 minut. Zawsze sprawdzaj czy w Twoim piekarniku 7 minut to nie za długo. Tofu nie powinno się i nie może spalić!
- Dlaczego tak piekę? Próbowałam piec po 15 minut, a następnie jeszcze kilka, ale moim zdaniem tofu wtedy wysusza się nieregularnie lub przypala. Wstawianie na 7 minut i sprawdzanie konsystencji pozwala też dostosować ją do naszych upodobań. Niektórzy mogą lubić je bardziej wysuszone, a inni mniej. Ważne jest to, że jeśli potem takie mielone mięso z tofu dodajemy do posiłków np. bolognese wegańskiego to ono i tak nabiera wilgoci. Za mało dopieczone mięso mielone z tofu moim zdaniem robi się bardziej taką „breją”. Wybaczcie za słownictwo 🙂
Jak wykorzystywać takie wegańskie mięso mielone z tofu?
Przede wszystkim świetnie sprawdza się do przygotowania bolognese, ale będzie też idealne do wszelkich dań na bazie makaronu z sosami lub warzywami. Pod wpływem wilgoci gdy je przemieszamy z dodatkami bardzo dobrze się komponuje z resztą składników dania. Co ważne nie rozpada się i zachowuje „mięsną” teksturę.
Nie można tutaj też nie wspomnieć o wszystkich daniach, które wymagają nadziewania np. faszerowane bakłażany, cukinia, papryka z ryżem i przyprawami zapiekana w piekarniku.
Z warzywami np. duszonymi pieczarkami takie wegańskie mięso mielone będzie idealne do naleśników, krokietów. Spełni swoje zdanie też w zapiekanach warzywnych z kaszami, ryżem.
Opcji jest bardzo dużo. Myślę, że każdy znajdzie jakaś dla siebie. 🙂 Dajcie znać czy spróbowaliście przepisu i jak się sprawdził? 🙂