2 maja 2015
placuszki z jabłkiem

Przepis na placuszki z jabłkami

Powrót do dzieciństwa 🙂 Placuszki z jabłkami nieustannie kojarzą mi się z domem rodzinnym. Lekko kwaskawy smak przełamany cukrem pudrem, mniammmmmm! Też je pamiętacie? 😉 Składniki: […]
28 kwietnia 2015
przepisy na sałatki

7 sposobów na pyszne sałatki

To już drugi wpis z cyklu „7 sposobów na…” Dziś serwujemy sałatki, najróżniejsze 🙂 Z szynką parmeńską, tuńczykiem, krewetkami, serami, burakami, awokado, mango, orzechami… Zobaczcie sami […]
21 kwietnia 2015
indyk z figami i curry przepis

Filet z indyk w marynacie z figami i curry

Jeśli kochasz jedzenie i lubisz mięsno-słodki smak to danie jest dla Ciebie. Dziecinnie prosty przepis ze składników dostępnych szeroko w sklepach (wszak figi można zamienić niemal […]
14 kwietnia 2015
teff przepisy

Teff w przepisach: teffianka i mus

Właściwości teffu czyli miłki abisyńskiej są niesamowite. Oprócz tego, że jest to zboże bezglutenowe to obfituje w wapń czy żelazo, którego tak bardzo poszukujemy w diecie. […]
14 kwietnia 2015
teff miłka abisyńska

Teff czyli miłka abisyńska – odżywcze zboże bezglutenowe

Teff czyli miłka abisyńska (trawa abisyńska) to zboże pochodzące z Czarnego Kontynentu i uprawiane tam od ponad 4 500 lat charakteryzujące się dużą wartością odżywczą. Od […]
1 kwietnia 2015
pomysły na kanapki

7 sposobów na śniadanie, czyli pyszne kanapki

Myślimy „szybkie śniadanie” i sięgamy oczywiście po kanapki. Kilka minut i mamy gotowy posiłek. Kiedy jesteśmy zaspani i się spieszymy do pracy czy szkoły ciężko zdobyć […]
19 marca 2015

Placuszki owsiane idealne na śniadanie

Owsianka wygrywa od zawsze prostotą przygotowania – wystarczą płatki owsiane, mleko, odrobina dodatków i mamy gotowe pożywne i zdrowe śniadanie! Co jeszcze możemy przygotować z płatków […]
17 marca 2015

Jarmuż – właściwości i 3 przepisy na smoothies, które pokocha każdy

Jarmuż to roślina uprawna należąca do rodziny kapustowatych (tak jak kalafior czy brokuł). Mało znana stała się jednak modna w ostatnim czasie. Należy do grona tak […]
9 marca 2015

Zupa z soczewicy czerwonej z curry

Zupa z soczewicy to pożywny, pełnowartościowy posiłek, który może być traktowany jako pełne danie obiadowe. Dostarcza dużej ilości likopenu, karotenu, kwasu foliowego, tiaminy, żelaza, miedzi i […]
4 marca 2015

Krem z batatów – szybki i prosty przepis

Kilka lat temu próbowałam batatów, ale musiałam nieumiejętnie je przyrządzić, bo wyszły mi strasznie niesmaczne i zraziłam się do nich na długi czas… Krążące od dawna […]