14 kwietnia 2015
teff miłka abisyńska

Teff czyli miłka abisyńska – odżywcze zboże bezglutenowe

Teff czyli miłka abisyńska (trawa abisyńska) to zboże pochodzące z Czarnego Kontynentu i uprawiane tam od ponad 4 500 lat charakteryzujące się dużą wartością odżywczą. Od […]
1 kwietnia 2015
pomysły na kanapki

7 sposobów na śniadanie, czyli pyszne kanapki

Myślimy „szybkie śniadanie” i sięgamy oczywiście po kanapki. Kilka minut i mamy gotowy posiłek. Kiedy jesteśmy zaspani i się spieszymy do pracy czy szkoły ciężko zdobyć […]
19 marca 2015

Placuszki owsiane idealne na śniadanie

Owsianka wygrywa od zawsze prostotą przygotowania – wystarczą płatki owsiane, mleko, odrobina dodatków i mamy gotowe pożywne i zdrowe śniadanie! Co jeszcze możemy przygotować z płatków […]
17 marca 2015

Jarmuż – właściwości i 3 przepisy na smoothies, które pokocha każdy

Jarmuż to roślina uprawna należąca do rodziny kapustowatych (tak jak kalafior czy brokuł). Mało znana stała się jednak modna w ostatnim czasie. Należy do grona tak […]
9 marca 2015

Zupa z soczewicy czerwonej z curry

Zupa z soczewicy to pożywny, pełnowartościowy posiłek, który może być traktowany jako pełne danie obiadowe. Dostarcza dużej ilości likopenu, karotenu, kwasu foliowego, tiaminy, żelaza, miedzi i […]
4 marca 2015

Krem z batatów – szybki i prosty przepis

Kilka lat temu próbowałam batatów, ale musiałam nieumiejętnie je przyrządzić, bo wyszły mi strasznie niesmaczne i zraziłam się do nich na długi czas… Krążące od dawna […]