Przepisy na lato czyli lekko, prosto i zdrowo

SZYBKI OBIAD PRZEPIS
Szybki i prosty obiad do pracy i po pracy :)
13 lipca 2015
Jak zacząć jeść zdrowo? Zacznij od koszyka
29 lipca 2015
SZYBKI PRZEPIS

Latem nie chcemy jeść niczego tłustego, gorącego, rozgrzewającego i czasochłonnego w przygotowaniu. Każdy woli poleżeć na słońcu, nacieszyć się wolnym czasem, przyjemnym popołudniem nad wodą. Dzisiaj mam dla Was kilka letnich przepisów, które oszczędzą czas. Można gotowe dania zabrać na piknik, do pracy, na wycieczkę rowerową lub po prostu zjeść na balkonie. Zapraszam 🙂

GRILLOWANE WARZYWA Z DIPEM MIĘTOWYM

Składniki:

  • dowolne warzywa: papryka, bakłażan, cebula, czosnek, cukinia, marchewka, pieczarki
  • ulubione przyprawy
  • jogurt grecki
  • świeża mięta, sok z cytryny

Przygotowanie: Warzywa umyj i pokrój w duże kawałki. Ugrilluj lub upiecz w piekarniku posypane przyprawami. Grecku jogurt wymieszaj z pokrojoną świeżą miętą, odrobiną soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

SAŁATKA OGORKOWA Z OLIWKAMI

Składniki:

  • roszponka
  • 2 ogórki świeże
  • 9-10 oliwek czarnych
  • mała czerwona cebula (można ją pominąć)
  • 30-50g fety
  • bazylia
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie: Roszponkę umyj i odsącz. Obierz ogórka i pokrój w dużą kostkę. Pokrój cebulę i wymieszaj z roszponką. Dodaj pokruszoną fetę, pokrojone oliwki i bazylię świeżą. Polej octem balsamicznym.

sałatka z ogórka

GRILLOWANE/PIECZONE WARZYWA Z KASZĄ JAGLANĄ NA ZIMNO

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 cukinia
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy/olej rzepakowy
  • 1 łyżka słonecznika
  • ulubione przyprawy: ja dodaję pieprz ziołowy, kajeński, sól, paprykę słodką

Przygotowanie: Ugotuj kaszę jaglaną na sypko. Warzywa podduś na patelni z dodatkiem oleju i ulubionych przypraw. Wymieszaj gotową kaszę z warzywami i posyp uprażonym słonecznikiem i pokrojoną natką pietruszki.

SAŁATKA Z GRUSZKĄ I PARMEZANEM

Składniki:

  • garść rukoli
  • kilka pomidorków cherry
  • 1 gruszka
  • 1-2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • parmezan – 2 łyżki tartego
  • orzechy włoskie – 3-4 sztuki
  • ocet balsamiczny, pieprz, sól

Przygotowanie: Rukolę i pomidorki umyj. Połóż na talerz wraz z pomidorkami. Gruszkę pokrój na grube plastry i dodaj do rukoli. Całość posyp parmezanem i pokrojonymi orzechami włoskimi oraz pokrojoną szynką. Polej octem balsamicznym i dopraw ewentualnie solą i pieprzem.

Co Ty jesz gdy jest tak ciepło? Jakie są Twoje ulubione dania letnie 😉

Oceń ten artykuł
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak

Dietetyk. Walczę z nadmiarem kilogramów i zespołem policystycznych jajników. Wierzę w edukację i to, że jest ona kluczem do polepszania naszego istnienia na wszystkich płaszczyznach. Jestem głęboko przekonana o ogromnej roli jaką odgrywają w życiu nawyki. Pracuję w oparciu o nie. Na blogu dzielę się wiedzą, opiniami i tym co bliskie czyli tematami związanymi z doskonaleniem, rozwojem, relacjami nie tylko międzyludzkimi. Tworzę treści, które są unikatowe w Internecie, wyrażają bowiem stan mojej wiedzy, doświadczenia i szczyptę osobowości. Prywatnie lubię luz w relacjach, uśmiech i gotowanie dla bliskich. :)

  • Dyson

    Aby zrzucic nadmierne kilogramy szybko i skutecznie, nalezy zmienic przede wszystkim nasze nawyki zywieniowe. Wiosna i lato sprzyjaja odchudzaniu nawet ze wzgledu na sezonowe, zdrowe produkty, ktore sa wtedy dostepne.

  • #keepitsimple – najlepiej! 🙂

    • Kamila Urbaniak

      Otóż to 🙂

  • Porywam sos miętowy, brzmi obłędnie!

    • Kamila Urbaniak

      Smakuje tak samo. Mimo prostoty 🙂

Przeczytaj poprzedni wpis:
SZYBKI OBIAD PRZEPIS
Szybki i prosty obiad do pracy i po pracy :)

Jak ugotować szybki i prosty obiad? Taki w 10-15 minut? Nic prostszego! Przybywa na pomoc makaron z sosem pomidorowym! :) Tą opcję kochają nawet dzieciaki :) […]

Zamknij