7 porad żywieniowych, które zastosujesz w kuchni i na diecie

JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA PORADNIK
Jak nie przytyć w święta
20 marca 2016
otyłość u dzieci zapobieganie
Otyłość u dzieci – jak jej zapobiegać?
3 kwietnia 2016

7 porad żywieniowych, które zastosujesz w kuchni i na diecie

porady dietetyczne

Zbiór krótkich porad żywieniowych dzisiaj ląduje na blogu. Czasem takie właśnie krótkie porady żywieniowe są pierwszym krokiem do zmiany jakiegoś żywieniowego nawyku, do kupna innego produktu w sklepie, do nauczenia się jakiegoś nowego sposobu przyrządzania posiłku lub wykorzystania produktów. No i wreszcie czasem takie krótkie porady, wdrożone w życie wspomagają drogę do szczuplejszej sylwetki i zdrowszej diety. Warto przeczytać. Zaczynamy 🙂

 

1. SER ŻÓŁTY

 

Jeśli jesteś dużym zwolennikiem sera żółtego i nie umiesz sobie go odmówić, a jesteś na diecie postaraj się wybierać sery o obniżonej zawartości tłuszczu. Mimo, że ser jest dobrym źródłem między innymi białka i wapnia zawiera również duże ilości tłuszczu. Do potraw, które są gorące dobrze wybierać sery, które mają intensywny smak i zapach np. cheddar czy parmezan. Można ich użyć dzięki temu mniej redukując ilość kalorii oraz tłuszczu w posiłku.

 

2. ŚMIETANA/JOGURT

 

Jeśli gotujesz i używasz śmietany postaraj się zredukować jej ilość w potrawie. Możesz także wybrać śmietanę o mniejszej zawartości tłuszczu. Do zup i sosów zawsze możesz dodać jogurt lub wymieszać go w ilości pół na pół ze śmietaną. Ta porada jest szczególnie przydatna dla tych, którzy nie wyobrażają sobie rezygnacji ze śmiatany.

Pamiętaj tylko by jogurtu nie dodawać bezpośrednio do gorącej zupy, bo może się zważyć! Warto go wcześniej ocieplić nieco w miseczce zupą.

 

3. CHLEB

 

Wybierając chleb razowy bądź jakikolwiek pełnoziarnisty zwróć uwagę na skład. Jeśli znajdziesz w nim karmel bądź słód jęczmienny możesz być pewny, że swój ciemny kolor zawdzięcza właśnie nim. Patrz również ile znajduje się w nim mąki pełnoziarnistej bądź razowej. Jeśli na chlebie nie ma informacji o składzie zawsze bądź podejrzliwy jeśli chleb jest zbyt ciemny. Mąka razowa jest ciemniejsza niż oczyszczona pszenna, ale jej kolor jest nadal jasnobrązowy, a nie ciemnobrązowy.Więcej  jak wybrać dobry chleb w oddzielnym wpisie.

 

4. SÓL I ZAMIENNIKI

 

Jeśli dużo solisz i chcesz zmniejszyć tą ilość lub po prostu musisz, wymień sól tradycyjną na np. potasową lub niskosodową, himalajską. Zawiera mniej sodu, więcej potasu i pozwala w powolny, ale skuteczny sposób zmniejszać ilość sodu w diecie. Weź pod uwagę to, że sód jest obecny jako normalny składnik produktów żywnościowych, a ich przetwarzanie wiąże się często z dodatkowym dosalaniem. Trudno jest zatem czasem określić ile sodu spożywamy każdego dnia, ale większość z nas na pewno ma go w diecie więcej niż powinno. By chronić się przed jego niekorzystnym wpływem m.in. na nadciśnienie tętnicze pamiętaj by jeść dużo warzyw i owoców.


5. ŻELAZO W DIECIE

 

Żelazo niehemowe czyli obecne w produktach roślinnych np. w szpinaku charakteryzuje się zmniejszą wchłanialnością w przewodzie pokarmowym (około 10% maksymalnie) niż żelazo hemowe (obecne w produktach zwierzęcych). Aby zwiększyć wchłanialność zadbaj o to by w posiłku znalazło się sporo witaminy C, która zwiększa wchłanianie żelaza. Możesz napić się soku z pomarańczy, zjeść surówkę na bazie papryki czerwonej, ugotować brokuła, skropić obficie posiłek sokiem z cytryny. Sok z cytryny wpłynie również na obniżenie pH posiłku, a niskie pH sprzyja przyswajaniu żelaza niehemowego. Stąd przydatny może stać się również ocet winny, jabłkowy czy balsamiczny.


6. ORZECHY – CENNY DODATEK

 

Dodanie orzechów to posiłków nie tylko zwiększy ich wartość odżywczą, ale dostarczy również błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych. Podprażenie ich na patelni bez tłuszczu przez około 2 minuty pozwoli na wydobycie intensywniejszego smaku i zapachu. Należy pamiętać aby je często mieszać, bo łatwo się przypalają. Możesz je dodać  do sałatek, zup, dań z mięsa, szpinaku i innych warzyw. Świetnie sprawdza się także prażenie słonecznika i pestek dyni wraz z przyprawami np. czerwoną papryką słodką, pieprzem, curry i innymi wg upodobania.


7. PIĘKNE, ZIELONE BROKUŁY PO UGOTOWANIU?

 

Jeśli chcesz ugotować brokuły i nie stracić ich intensywnego zielonego koloru dodaj do gotowanej wody 2 łyżeczki cukru. Gotowe!


Znasz te porady żywieniowe? Jakie Ty stosujesz w swojej diecie i codziennym żywieniu? Chętnie poczytam w komentarzach 🙂 

Oceń ten artykuł
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak

Dietetyk. Walczę z nadmiarem kilogramów i zespołem policystycznych jajników. Wierzę w edukację i to, że jest ona kluczem do polepszania naszego istnienia na wszystkich płaszczyznach. Jestem głęboko przekonana o ogromnej roli jaką odgrywają w życiu nawyki. Pracuję w oparciu o nie. Na blogu dzielę się wiedzą, opiniami i tym co bliskie czyli tematami związanymi z doskonaleniem, rozwojem, relacjami nie tylko międzyludzkimi. Tworzę treści, które są unikatowe w Internecie, wyrażają bowiem stan mojej wiedzy, doświadczenia i szczyptę osobowości. Prywatnie lubię luz w relacjach, uśmiech i gotowanie dla bliskich. :)

  • Dzięki za przypomnienie, żeby pić sok z cytryny ze szpinakiem. Konmpletnie o tym zapomniałam, a jako wegetarianka to raczej niebezpieczne 😛

Przeczytaj poprzedni wpis:
JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA PORADNIK
Jak nie przytyć w święta

W okolicach świąt pojawia się mnóstwo poradników o tym jak się nie przejadać i nie przytyć. Mogłabym napisać długi, skomplikowany poradnik z minimum 50 radami jak […]

Zamknij