Placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem – zdrowy przepis

BŁĘDY NA DIECIE
Zmiana sposobu odżywiania – poligon błędów
15 lutego 2017
zamienniki słodyczy
Zamienniki słodyczy czyli lista kryzysowa + przepisy
16 marca 2017

Placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem – zdrowy przepis

placuszki owsiane z jabłkiem przepis

Placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem to jeden z moich ulubionych leniwych posiłków śniadaniowych lub kolacyjnych. Uwielbiam je, są po prostu przepyszne, nie wymagają dodatku ani grama cukru.  Dostarczają naprawdę solidnych ilości składników mineralnych jak żelazo, cynk, miedź, magnez, witamina E czy witamin z grupy B oraz błonnika. Są idealnym pomysłem na posiłek na słodko nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci, które nie poczują różnicy, że to „zdrowa wersja” innych placuszków 🙂 Nie wymagają też większych umięjętności kulinarnych. Same plusy! Spróbuj!  🙂

 

PLACUSZKI OWSIANE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT

 

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

  • 40 g płatków owsianych
  • 30 g mąki pełnoziarnistej typ 2000
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oleju kokosowego/rzepakowego/oliwy z oliwek
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 15 g pekanów/orzechów włoskich/laskowych lub innych

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach (możesz najpierw obrać, ja nie obieram, aby nie tracić cennych składników mineralnych, witamin i błonnika zawartego w skórce). Dopraw sporą ilością cynamonu i dodaj jajko. Dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj następnie do jabłka mąkę i płatki owsiane. Wymieszaj masę tak aby nie było nigdzie grudek z mąki.
  3. Smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju po około 2-3 minuty z każdej strony.
  4. Podawaj z jogurtem i orzechami.

placuszki owsiane z jabłkiem przepis

WSKAZÓWKA: Dodatek jogurtu greckiego i orzechów sprawia, że balansujemy ilość węglowodanów w posiłku. Dostarczają one bowiem cenne białko i zdrowe tłuszcze, które np. u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i insulinowej będę regulowały stężenie glukozy i insuliny po posiłku. Przepis może być szczególnie przydatny dla osób z insulinoopornością czy stanem przedcukrzycowym kiedy mają ogromną ochotę na posiłek na słodko lub po prostu coś słodkiego 🙂

 

Koniecznie spróbuj i daj znać w komentarzu niżej czy placuszki były smaczne 🙂

Bądź ze mną w kontakcie. Zapisz się na newsletter, aby odebrać darmowe materiały i otrzymywać powiadomienia o nowym wpisach. Zero spamu 🙂

 

 

Oceń ten artykuł
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak

Dietetyk. Walczę z nadmiarem kilogramów i zespołem policystycznych jajników. Wierzę w edukację i to, że jest ona kluczem do polepszania naszego istnienia na wszystkich płaszczyznach. Jestem głęboko przekonana o ogromnej roli jaką odgrywają w życiu nawyki. Pracuję w oparciu o nie. Na blogu dzielę się wiedzą, opiniami i tym co bliskie czyli tematami związanymi z doskonaleniem, rozwojem, relacjami nie tylko międzyludzkimi. Tworzę treści, które są unikatowe w Internecie, wyrażają bowiem stan mojej wiedzy, doświadczenia i szczyptę osobowości. Prywatnie lubię luz w relacjach, uśmiech i gotowanie dla bliskich. :)

  • Kamila Posobkiewicz

    Świetnie. Lubię owsianke. Muszę spróbować tych placków.

  • Wyglądają smakowicie. Kocham jabłka w każdej formie! 🙂 Gdyby nie to, że zrobiłam sobie rano pankejki, to już bym pewnie smażyła te placuszki 🙂

Przeczytaj poprzedni wpis:
BŁĘDY NA DIECIE
Zmiana sposobu odżywiania – poligon błędów

Załóżmy, że chcesz nauczyć się czegoś nowego. To może być naprawdę wiele rzeczy np. gra na gitarze, nowy język obcy, robienie stron internetowych, szydełkowanie albo pieczenie […]

Zamknij