Pieczony tuńczyk z oliwkami i pomidorami – super szybki przepis

organizacja zdrowego odżywiania
Logistyka zdrowego odżywiania – porady Czytelniczek bloga
10 września 2018
wegański twarożek z nerkowców
Wegański twarożek z nerkowców o serowym smaku – prosty i przepyszny
3 października 2018

Pieczony tuńczyk z oliwkami i pomidorami – super szybki przepis

pieczony tuńczyk

Inspiracją do przygotowania tego szybkiego dania jakim jest pieczony tuńczyk był przepis z tego wpisu.  Autorka użyła łososia, a ja dysponowałam akurat tuńczykiem więc zmieniłam rybę. Dodatkowo dodałam nieco chilli, oregano i zamiast zwykłej oliwy z oliwek użyłam taką z chilli. Ryba dzięki temu oprócz włoskiego smaku nabiera nieco ostrości 🙂

 

 

PIECZONY TUŃCZYK Z POMIDORAMI I OLIWKAMI

 

Składniki (2 porcje):

 

  • 2 filety z tuńczyka najlepiej dzikiego (użyłam tuńczyka Wild Fish Discovery) – moje ważyły 220 g razem
  • 8-10 pomidorków koktajlowych lub takich w wersji podłużnej jak u mnie na zdjęciu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (użyłam oliwy z chilli własnej roboty 😀
  • 10 listków świeżej bazylii
  • około 12 oliwek czarnych (można pominąć lub wymienić na czerwone, zielone lub te w odcieniu brązowym/ciemnej cegły – nie wiem jaki to rodzaj niestety)
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 szczypty chilli

 

Przygotowanie:

 

  1. Pognieć dwa kawałki papieru do pieczenia zawijając je w kólkę, a następnie je rozprostuj.
  2. Pokrój pomidorki i wymieszaj z przyprawami, oliwkami i oliwą chilli.
  3. Na papierze wyłóż rybę, posyp pieprzem i nieco solą (nie za dużo, bo oliwki są słone), a następnie zrób z papieru jakby łódeczki i wyłóż na rybę pomidorki z oliwkami. Zawiń całość w papier tak aby ryba była całkowicie ukryta w środku, ale z przestrzenią na górze. Takie łódeczki nazywa się „papilotami”.
  4. Piecz w 200 stopniach C przez 10-15 minut (w zależności od grubości fileta). Jeśli filet jest dosyć gruby to pieczenie zajmie bliżej 15 minut. Nie piecz za długo, bo wysuszysz za bardzo rybę.

 

pieczony tuńczyk

 

Wskazówki:

 

  1. Tuńczyka można zamienić na inną rybę np. dorsza czy łososia.
  2. Ja podałam go z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z rukoli. Przepis jednak jest na tyle wdzięczny, że ryba  będzie pasowała zarówno do różnego rodzaju kasz jak i np. komosy czy amarantusa dla osób na diecie bezglutenowej.
  3. W przepisie nie zostały użyte także żadne produkty zawierające mleko w związku z tym może być stosowany przez osoby na diecie bezmlecznej lub bezlaktozowej.   Także dzieci, które mają alergię na białka mleka krowiego.

 

 

Oceń ten artykuł
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak
Mgr dietetyki. Ukończyłam studia dietetyczne na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie, a także w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uczyłam się również w Akdeniz Univeristy in Antalya. Obecnie uczę się w najstarszej szkole coachingu w Europie czyli Manhattan Noble Coaching w Anglii. Mieszkam w Anglii. Prywatnie uwielbiam czytać, uczyć się, doskonalić, poznawać siebie, słuchać audiobooków i podcastów. I wiele więcej. :)
Przeczytaj poprzedni wpis:
organizacja zdrowego odżywiania
Logistyka zdrowego odżywiania – porady Czytelniczek bloga

Jakiś czas temu zapytałam Czytelniczki bloga jak sobie radzą z organizacją zdrowego odżywiania. Wiele komentarzy pokazało, że każdy ma nieco inną sytuację życiową, ale mimo wszystko […]

Zamknij