Naleśniki z mąki pszennej pełnoziarnistej :)

Witaminy i składniki mineralne w czasie ciąży. Jak prawidłowo skomponować jadłospis?
20 września 2016
ZGAGA DIETA
Co powinieneś wiedzieć na temat zgagi. Dieta i elementy stylu życia
23 września 2016

Naleśniki z mąki pszennej pełnoziarnistej :)

przepis na naleśniki pełnoziarniste

Naleśniki z mąki pszennej pełnoziarnistej !

Składniki potrzebne do przygotowania 3 naleśników to:

• 130g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 30g mąki pszennej
• 200 ml mleka
• 1 jajko (50g)
• 150 ml wody lekko gazowanej

Sposób przygotowania:

W jednej misce należy połączyć obie mąki z mlekiem oraz jajkiem. Następnie zblendować na gładką masę, jednocześnie dolewając wodę lekko gazowaną tak, aby w końcowej fazie ciasto było rzadkie, wręcz lekko płynne. Smażyć na patelni do naleśników, wówczas wychodzą perfekcyjne !  Jeśli chcesz smażyć na tłuszczu, dobrym wyborem będzie olej kokosowy, olej rzepakowy lub oliwa.

Dlaczego mąka pełnoziarnista pszenna to główny składnik?
Przede wszystkim dlatego, że jako produkt pełnoziarnisty dostarcza sporych ilości błonnika pokarmowego, jest również bardziej obfita w witaminy oraz składniki mineralne.

Wartość odżywcza 3 naleśników:
• 679,5 kcal
• 34,5g białka
• 12,3g tłuszczu
• 107,7g węglowodanów
• 9,4g błonnika

Naleśniki już są, a co z farszem? Z chęcią podeślę Wam kilka pomysłów.

1. Startuję z farszem na słodko. Co powiesz na połączenie sera białego z jogurtem naturalnym, owocami suszonymi oraz orzechami włoskimi lub pestkami dyni? Dla mnie strzał w dziesiątkę !

2. Druga propozycja to połączenie sera białego z owocami i jogurtem naturalnym. Świetnie smakuje zblendowanie tych składników na gładką masę. Jeśli jest to dla Ciebie mało słodkie zawsze możesz dodać miód.

3. Trzecia propozycja jest na słono. Naleśniki z farszem ze szpinaku i sera Feta lub sera białego. Pamiętaj jednak o czosnku, pieprzu i soli. Dobre przyprawienie szpinaku to połowa sukcesu.

4. Ostatnia propozycja to naleśniki z farszem z awokado. Jak go przygotować? Należy połączyć awokado z mleczkiem kokosowym, kakao i miodem. Na sam koniec dodać drobno pokrojonego banana. Dla mnie jest to genialne !

Życzę smacznego !

 

Źródło:
1. Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL; 2012.

 

 

Oceń ten artykuł
Przeczytaj poprzedni wpis:
Witaminy i składniki mineralne w czasie ciąży. Jak prawidłowo skomponować jadłospis?

Kolejny już post o tym, jak żywić się w czasie ciąży. W dzisiejszym poście dowiesz się Droga Mamo i Ty Drogi Tato jakie produkty powinny być […]

Zamknij