Makaron z cukinii z awokado i parmezanem – szybki przepis

OCHOTA NA SŁODYCZE ZAMIENNIKI SŁODYCZY
Ochota na słodycze – jak sobie poradzić?
9 lutego 2017
BŁĘDY NA DIECIE
Zmiana sposobu odżywiania – poligon błędów
15 lutego 2017

Makaron z cukinii z awokado i parmezanem – szybki przepis

makaron z cukinii przepis

Makaron z cukinii z parmezanem to jeden z moich ulubionych szybkich i zdrowych przepisów. Odkąd jestem szczęśliwą posiadaczką urządzenia o wdzięcznej nazwie SPIRALIZER, którym mogę robić makarony z warzyw – zwykły makaron jest gościem na moim talerzu dużo rzadziej. Jednak nie od zawsze mam spiralizer. Wcześniej makaron z cukinii czy marchewki robiłam przy pomocy obieraczki do warzyw, specjalnej obieraczki julienne czy po prostu za pomocą noża krojąc cukinię bardzo cienko. Teraz zadanie jest ułatwione 🙂 To danie gości na moim talerzu naprawdę często 🙂

 

MAKARON Z CUKINII Z AWOKADO, PARMEZANEM, POMIDORKAMI I BAZYLIĄ

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT

 

SKŁADNIKI:

  • 1 duża cukinia
  • 1 awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 4-5 łyżek startego parmezanu
  • 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz czarny, chilli w płatkach

 

PRZYGOTOWANIE:

 

  1. Cukinię umyj i użyj spiralazera by zrobić z niej makaronu. Jeśli nie dysponujesz spiralazerem to użyj nożyka julienne lub po prostu obieraczki do warzyw. Widziałam też temperówki julienne, które moja znajoma sobie bardzo chwali 🙂
  2. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek, podsmaż chwilkę mieszając, a następnie dodaj cukinię.
  3. Dopraw solą, pieprzem, płatkami chilli oraz świężą bazylią.
  4. Smaż często mieszając przez 2-3 minuty. Nie smaż byt długo. Cukinia „puści” za dużo wody i będzie zbyt miękka. Najlepiej smakuje taka, która jest jeszcze lekko twarda i daje opór zębom podczas gryzienia.
  5. Następnie dodaj pokrojone na połówki pomidorki i starty parmezan. Podsmaż jeszcze 1-2 minuty. Następnie dodaj rozgniecione widelcem lub zblendowane awokado. Dobrze wymieszaj.
  6. Posyp podprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
  7. Gotowe! Smacznego 🙂

 

Osoby na diecie wegańskiej mogą pominąć parmezan. Idealnie sprawdzi się również ten przepis dla tych, którzy są na dietach bezmlecznych wtedy. Polecam go również osobom z insulinoopornością jako posiłek o niskiej zawartości węglowodanów, aby ograniczać reakcje glukozowo-insulinową po posiłku.

Jeśli podoba Ci się ten wpis, chcesz dostawać powiadomienia o kolejnych oraz prezent zapisz się na mój newsletter poniżej. Zero spamu! Daj znać czy robisz makaron z cukinii lub innymi warzywami? Jakie są Twoje ulubione przepisy?

 

5 (100%) 1 vote
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak
Dietetyk. Walczę z nadmiarem kilogramów i zespołem policystycznych jajników. Wierzę w edukację i to, że jest ona kluczem do polepszania naszego istnienia na wszystkich płaszczyznach. Jestem głęboko przekonana o ogromnej roli jaką odgrywają w życiu nawyki. Pracuję w oparciu o nie. Na blogu dzielę się wiedzą, opiniami i tym co bliskie czyli tematami związanymi z doskonaleniem, rozwojem, relacjami nie tylko międzyludzkimi. Tworzę treści, które są unikatowe w Internecie, wyrażają bowiem stan mojej wiedzy, doświadczenia i szczyptę osobowości. Prywatnie lubię luz w relacjach, uśmiech i gotowanie dla bliskich. :)
Przeczytaj poprzedni wpis:
OCHOTA NA SŁODYCZE ZAMIENNIKI SŁODYCZY
Ochota na słodycze – jak sobie poradzić?

Ochota na słodycze? Jak sobie z nią poradzić? Wiele osób na konsultacjach, ale też w mailach pyta mnie jak to zrobić, jak sobie poradzić ze słodyczowym […]

Zamknij