Domowa przyprawa fajita do mięs i warzyw

DIETA W WIELKANOC ODCHUDZANIE
18 porad jak nie przytyć i uzdrowić dietę w Wielkanoc
14 kwietnia 2017
dieta w insulinooporności
Dieta w insulinooporności – zalecenia ogólne
25 kwietnia 2017

Domowa przyprawa fajita do mięs i warzyw

domowa PRZYPRAWA FAJITA

Domowa przyprawa fajita to bardzo prosta mieszanka, która urozmaici przygotowywane dania, nada im nieco meksykańskiego charakteru i oszczędzi czas podczas przygotowywania dań. Nie wiem czy Ty też czasem tak masz, że po prostu brakuje Ci pomysłu i swoje dania przyprawiasz nieustannie w podobny sposób? Wciąż dajesz zioła prowansalskie albo robisz kurczaka w papryce?

Cóż większość ludzi jada nieustannie te same produkty. Kupuje te same marki, te same warzywa, tak samo komponuje kanapki i jada podobne do siebie śniadania, obiady i kolacje. Nie ma nic złego w tym, że pewne produkty lubimy lub po prostu je sprawdziliśmy i mają wysoką jakość. Ja np. uwielbiam masło Karrygold od krów wypasanych na zielonych pastwiskach i kupuje właśnie takie. Warto jednak eksperymentować.

Dziś zachęcam do przygotowania domowej przyprawy fajita i zasmakowania w meksykańskich nutach.

 

DOMOWA PRZYPRAWA FAJITA

 

SKŁADNIKI:

  • 8 łyżeczek słodkiej mielonej wędzonej papryki (to bardzo ważne, aby papryka była wędzona)
  • 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku (można pominąć i dodawać do potraw zawsze świeży czosnek kiedy gotujemy)
  • 4 łyżeczki mielonego chilli
  • 4 łyżeczki mielonego kuminu
  • opcjonalnie można dodać 3 łyżeczki oregano
  • można dodać również 2 łyżeczki soli, ja polecam jednak dosalać dania oddzielnie podczas gotowania i do przyprawy jej nie dodaję

 

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj dokładnie wszystkie przyprawy i wsyp do zamykanego szczelnie słoiczka.

 

Przyprawy tej używam dosyć obficie gdy przygotowuję szczególnie kurczaka lub indyka z warzywami. Oprócz tego lubię oprószyć nią warzywa, które będą po prostu zapiekane w piekarniku.

5 (100%) 1 vote
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak
Mgr dietetyki. Ukończyłam studia dietetyczne na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie, a także w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uczyłam się również w Akdeniz Univeristy in Antalya. Obecnie uczę się w najstarszej szkole coachingu w Europie czyli Manhattan Noble Coaching w Anglii. Mieszkam w Anglii. Prywatnie uwielbiam czytać, uczyć się, doskonalić, poznawać siebie, słuchać audiobooków i podcastów. I wiele więcej. :)
Przeczytaj poprzedni wpis:
DIETA W WIELKANOC ODCHUDZANIE
18 porad jak nie przytyć i uzdrowić dietę w Wielkanoc

Dieta w Wielkanoc to wyzwanie. W poprzednim wpisie "Jak nie przytyć w Święta? Zrób te 3 rzeczy przed"  pisałam o tym jakie działania możesz podjąć, które […]

Zamknij