8 podstawowych błędów żywieniowych, przez które nie możesz schudnąć – wprowadzenie

Kluczowa teoria cz. 2
23 kwietnia 2014
Co warunkuje nasz metabolizm?
1 maja 2014

8 podstawowych błędów żywieniowych, przez które nie możesz schudnąć – wprowadzenie

Czy zastanawialiście się kiedyś, jakie czynniki wpływają na problemy z utratą wagi? Powodów jest wiele i zasadniczo można je podzielić na dwie grupy: żywieniowe i pozażywieniowe. O tych drugich możecie poczytać we wpisie „10 powodów, dla których nie możesz schudnąć, a które nie są związane z jedzeniem„. Kamila, autorka tekstu, wymienia również pozostałe możliwe powody związane m.in. z żywieniem, aktywnością fizyczną i ruchem rekreacyjnym. I o tych pierwszych, związanych z jedzeniem, chciałabym opowiedzieć Wam właśnie dziś.

W swoim wpisie Kamila porusza temat powodów, które mogą być niejednokrotnie przyczyną klęski w odchudzaniu. Zostały one nie tylko dokładnie omówione, ale też autorka poruszyła temat identyfikacji czynników oraz propozycje radzenia sobie z nimi.

 

JAKIE BŁĘDY ŻYWIENIOWE POPEŁNIASZ I DLACZEGO NIE MOŻESZ SCHUDNĄĆ?

 

Dziś opowiem Wam o ośmiu najczęściej popełnianych błędach żywieniowych, które stają na drodze do uzyskania idealnej sylwetki. By pokazać Wam, jak bardzo są one wiarygodne, przytoczę badania i praktyczne rozwiązania, jakie możecie zastosować, układając swój codzienny jadłospis. Zapewniam, że po przeczytaniu tego wpisu, prawidłowe żywienie nie będzie stanowiło dla Was żadnej tajemnicy :).

 

1. Niewłaściwe rozłożenie kcal na posiłki w ciągu dnia

Jak pokazują badania, odpowiednie skomponowanie kaloryczne posiłków ma ogromne znaczenie. Podczas jednego z przeprowadzonych testów u kobiet z nadwagą stosowano dietę 1400 kcal przez okres 12 tygodni. Kobiety zostały podzielone na dwie grupy, z których jedna spożywała na posiłki o łącznej wartości 700 kcal na śniadanie, 500 na lunch i 200 na obiadokolację W drugiej grupie odwrócono kaloryczność posiłków odpowiednio: 200 kcal na śniadanie, 500 na lunch i 700 na obiadokolację.

U kobiet z pierwszej grupy zaobserwowano znacznie większy spadek  masy ciała, niż u tych z grupy drugiej. Poziom triglicerydów zmniejszył się w pierwszej grupie o 33,6 %, natomiast w drugiej o 14,6%. Także poziom glukozy na czczo, insuliny oraz greliny, która m.in. pobudza apetyt, zdecydowanie bardziej obniżył się w grupie kobiet, która jadła większe śniadania, niż obiadokolacje.

Stare przysłowie głosi: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. Jak widać jest w nim dużo prawdy. Omówię to szczegółowo w następnym poście.

 

2.Niewłaściwe pory spożywania posiłków

Opinie na ten temat są różne. Niektórzy spierają się o czas, jaki trzeba odczekać po zjedzeniu, aby pójść spokojnie spać. Inni omijają śniadania albo po prostu nie są w stanie rano nic zjeść. Kolejni budzą się w nocy i nie zasną, dopóki czegoś nie zjedzą. A co na to wszystko nasz organizm? Czy dostosowuje się do tych wszystkich osób indywidualnie?  Czy zegar biologiczny mózgu nie ma tutaj nic do powiedzenia? A co z osobami, które pracują zmianowo albo funkcjonują tylko w nocy? Odpowiedzi na te pytania także znajdziecie niebawem na Kreatorni Zmian 🙂

 

3. Nieregularność i nieprawidłowa częstotliwość zjadanych posiłków

Ile powinniśmy jeść posiłków? Trzy? Pięć? A może siedem? Czy rzeczywiście ilość posiłków ma tak wielkie znaczenie? Jak często powinniśmy je spożywać? Jakie przerwy pomiędzy posiłkami utrzymywać? A może po prostu jeść, kiedy jest się głodnym? Hmmm… Wiele ciekawych zagadnień przed nami 🙂

 

4. Zbyt duże porcje albo zbyt duża kaloryczność w małych porcjach zjadanego jedzenia

Jesz szybko i dopiero, kiedy skończysz, okazuje się, że Twój brzuch jest tak pełny, że musisz odpocząć? Wydaje Ci się, że nic nie jesz i wciąż chodzisz głodny, ale gdy zastanowisz się, co jadłeś, okazuje się, że było to całe opakowanie orzechów, czipsy, czekolada. A obiad właściwie nie leżał, tylko pływał w tłuszczu na talerzu?

 

5. Niska jakość jedzenia, które spożywasz oraz nieodpowiednie produkty dominujące w diecie

Możemy nie zdawać sobie sprawy z tego, co jemy. Nie czytamy etykiet, a nawet, jeśli czytamy, to i tak nic nie rozumiemy. Kupujemy to, co jest tańsze. Na śniadanie, obiad i kolację jemy kanapki, nie ma w naszej diecie warzyw i owoców. Odżywiamy się tylko słodyczami.

Już wkrótce pojawi się na naszej stronie bardzo rozbudowany wpis na ten temat. Uważam, że jest on bardzo potrzebny! I zadbam o to, abyś dowiedział/-a się z niego jak najwięcej! 🙂

 

6. Nieodpowiednie techniki kulinarne

Może niektórym z Was będzie ciężko sobie to wyobrazić, ale można przygotować pyszne danie bez smażenia! Gotowanie, duszenie, pieczenie – lubimy to! 🙂 Łatwe, szybkie i zdrowe przepisy już wkrótce zagoszczą na naszym blogu! 🙂

 

7. Nieodpowiednie proporcje pomiędzy węglowodanami, białkiem i tłuszczem w naszej diecie

Jak bardzo istotne jest zachowanie właściwych proporcji w diecie, uzmysłowił mi trener na siłowni. A ja przekażę to Wam :-). Teoria będzie oczywiście poparta wnioskami z badań. Postaram się przygotować Wam same praktyczne informacje :-).

 

8. Masa złych nawyków żywieniowych kształtowanych przez całe życie

Te nawyki kształtowane są w nas od dziecka. Należy do nich między innymi sposób robienia zakupów (kolejność mijanych alejek i dodawanych produktów do koszyka), częste jedzenie słodyczy, picie napojów gazowanych i słodzonych, słodzenie kawy i herbaty, zbyt szybkie jedzenie, jedzenie przed telewizorem i wiele, wiele innych… Z wszystkimi tymi nawykami postaramy się uporać. Oczywiście nie na raz! 🙂

Mam nadzieję, że trochę Was zachęciłam do śledzenia wpisów w tej tematyce? 🙂 Jeśli macie jakieś pytania, albo chcielibyście przeczytać o czymś konkretnym, zostawcie informację w komentarzu! 🙂

Badanie przytoczone w poście:

High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Jakubowicz D., Barnea M., Wainstein J., Froy O., Obesity (Silver Spring): 2013 Dec; 21 (12): 2504- 12. doi: 10.1002/ oby. 20460. Epub 2013 Jul 2.

Oceń ten artykuł
Emilia Zęgota
Emilia Zęgota

Uważa, że dzisiaj pracujemy na to, jak będzie wyglądało nasze jutro. Świadoma, że życie to nie „coś”, co się nam przytrafia…
Uśmiechnięta do świata :-) Ma nadzieję, że Kreatornia Zmian pozwoli jej wiele się nauczyć, będzie także pomocnym narzędziem dla innych.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kluczowa teoria cz. 2

Z pierwszej części wpisu o nawykach kluczowych mogliście się dowiedzieć, że główną rolę w wykształcaniu takich nawyków odgrywa regularność. Kiedy udaje nam się przezwyciężyć swoje słabości […]

Zamknij